Magyarország;Ausztria;Orbán Viktor;Bécs;látogatás;Karl Nehammer;

2022-07-28 11:45:00

Orbán Viktor megérkezett Bécsbe, azonnal ki is fütyülték

A miniszterelnök Karl Nehammer kancellárral tárgyal az osztrák fővárosban.

Ötven-hatvan tüntető füttykoncertje fogadta Orbán Viktort csütörtök délelőtt Bécsben a Ballhausplatzon, az osztrák kancellári hivatal, a Bundeskanzleramt épülete előtt, ahova vendéglátójával Karl Nehammer osztrák kancellárral vonult be tárgyalni 

A tüntetők kordonok mögül nézték a két politikus bevonulását a vörös szőnyegen. Füttykoncertjük csak akkor csitult, amikor a katonazenekar – amelynek első sora mintha üzenni akart volna Orbán Viktornak – elkezdte játszani Ausztria és Magyarország himnuszát. Egyébként az Omas gegen Rechts nevű szervezet képviselői tiltakoztak a magyar miniszterelnök látogatása ellen.

Orbán Viktornak ez első hivatalos látogatásán a hírghedt szombati beszéde, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadása óta, amelyben a többi között „kevert fajú” világról és arról beszélt, „mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem Európán belüli népek keverednek esetleg, egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Ezek a nácizmust idéző fajelméleti fejtegetések kijelentések elég keményen kivágták a biztosítékot Magyarországon és külföldön is, Frölich Róbert országos főrabbi arra hívta fel a figyelmet, hogy csak egy emberi faj van, a Homo sapiens sapiens, a Magyar Tudományos Akadémia petíciót indított útnak, egyik miniszterelnöki megbízottja, Hegedüs Zsuzsa beadta a lemondását, de megszólalt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is, amely riadalmának és megdöbbenésének adott hangot a beszéd miatt.

Karl Nehammer korábban azt ígérte, szóba fogja hozni a beszéd ügyét a csütörtöki bécsi tárgyaláson.