építőipar;felmérés;Mapei Kft.;kisadózó vállalkozók tételes adója;

Százból nyolc építőipari szaki maradhat katás

Az építőipari szakemberek 86 százalékát érinti a kata átalakítása, többségüket hátrányosan – derült ki a Mapei Kft. gyorsfelméréséből.

A megkérdezett 100 építőipari szakember mindössze 8 százaléka tud katás maradni, mert eddig is csak magánszemélyeknek dolgoztak. A többieket hátrányosan érinti a változás, és nem csak a katázókat, hiszen azok is hátrányt szenvednek, akik katás alvállalkozókkal dolgoztak.

A válaszok alapján a kata átalakításának legfőbb hatása a fekete foglalkoztatás és a számla nélküli munka növekedése lesz, és emelkedni fognak a vállalási árak is. A szakemberek töredéke vár pozitív hatásokat, például a piac tisztulását, vagy hogy kevesebb lesz a kontár, és egyenlőbb az árképzés.

Tömeges problémáról van szó, sokakat érint a változás, ami átrendezi a piacot. Nagy a tanácstalanság és kapkodás a szakemberek körében - összegezte a helyzetet Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Összességében

a szakemberek 80 százaléka ítéli meg kedvezőtlenül a kata átalakítását, mert cégeknek nem lehet számlázni, nem hagytak időt a felkészülésre, és jelentősen nő az adó- és adminisztrációs teher.

Ötödük ugyanakkor pozitívnak érzi a változásokat. Szerintük a kata igazságtalan volt, aránytalanul keveset adóztak a katások, és többen visszaéltek vele.

Markovich Béla szerint ugyanakkor a színlelt foglalkoztatás reális mértékéről sokat elárul, hogy mindössze egyetlen válaszadó volt, ahol színlelt foglalkoztatás valósult meg, mert katásként alkalmazza a munkaadója. A válaszadók többsége fő, vagy mellékállású, illetve nyugdíj mellett dolgozó katás volt. 

Utóbbiak közül többen jelezték, hogy szögre akasztják a szerszámot, és befejezik a munkát.