Tajvan;beszélgetés;Joe Biden;Hszi Csin-ping;orosz-ukrán háború;

2022-07-28 21:01:00

Hszi Csin-ping figyelmeztette Bident: ne játsszon a tűzzel

Az amerikai elnök, aki kitart az „egy Kína” politikája mellett, két órán át tárgyalt távol-keleti kollégájával.

Az Egyesült Államoknak be kell tartania az „egy Kína” elvét, továbbá a kínai vezetés határozottan ellenzi Tajvan függetlenségét és a külső erők beavatkozását – írja a Reuters a távol-keleti ország állami médiájára hivatkozva arról a virtuális beszélgetésről, amelyet videókapcsolaton keresztül csaknem két órán át folytatott egymással Joe Biden amerikai és Hszi Csin-Ping kínai elnök.

A két vezetőnek ez már az ötödik ilyen tárgyalása volt, és amerikai tisztviselők azt mondták, hogy napirenden szerepelt az Ukrajna elleni orosz invázió megvitatása is, amelyet azonban Kína még nem ítélt el. Amikor márciusban utoljára beszéltek, Biden „következményekre” figyelmeztette Hszit, ha Peking anyagi támogatást nyújtana Oroszország háborújához. Azonban az amerikai kormány úgy véli, hogy ezt a vörös vonalat az azóta eltelt hónapokban nem lépték át.

Annál inkább nőtt a feszültség a világ két legnagyobb gazdaságával rendelkező ország között Tajvan ügyében, s a demokratikusan kormányzott szigetországot Kína, „ha szükséges, erőszakkal is egyesítené a szárazfölddel”. Miközben Washingtonnak nincs hivatalos kapcsolata Tajvannal, és változatlanul az „egy Kína” politikáját követi, az Egyesült Államok Kongresszusában egyre nagyobb a nyomás, hogy Amerika erőteljesebben támogassa Tajvant. 

Ennek egyik jele, az a terv, hogy Nancy Pelosi demokrata házelnök a szigetországba látogatna azzal az indokkal, hogy Tajvan „egyre növekvő kínai katonai és gazdasági fenyegetésekkel” néz szembe. A kínai állami média ezzel kapcsolatban idézte HSzi Bidenhez intézett figyelmeztetését: „Azok, akik a tűzzel játszanak, megégnek”. Mindenesetre egyes elemzők nem számítanak a helyzet élesedéséhez, és úgy vélik, hogy Hszinek is érdeke az eszkaláció elkerülése, mert harmadik ciklusára törekszik a Kínában kormányzó Kommunista Párt ősszel várható kongresszusán.