sétahajó;turistahajó;Margit híd;szabálytalanságok;

2022-07-28 22:30:00

Szabálytalanul előző turistahajók ütköztek kis híján egy több száz személyes sétahajóval a Margit hídnál

A Hableány három évvel ezelőtti katasztrófájától nem messze okozott nagy riadalmat egy épphogy elkerült ütközés. 

Két turistahajó még szerdán szabálytalanul előzött egy 250 személyes sétahajót a Dunán a Hableány tragédiájának helyszínétől mindössze 200 méterre, a Margit híd közelében, s csak Tolnay Zoltánnak, a hajó kapitányának lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt tragédia – derült ki a Tények által pénteken közölt videófelvételekből.

A hajóskapitány azt mondta, a turisták döbbenten nézték, ahogy a két hajó majdnem nekik megy, csak néhány centiméteren múlott, hogy nem történt baj. A sétahajót ugyanis gyorsan hátramenetbe kapcsolták, ezzel lelassult a hajó mozgása. 

Tolnay Zoltán, akinek csaknem 30 éves víziközlekedési tapasztalata van, ilyen esettel még nem találkozott. Nem elég, hogy jobbról előztek, ami a vízen is csak kifejezetten indokolt esetben lehetséges, de a másik két hajóskapitány nem rádiózott, így kommunikálni sem tudtak egymással, pedig az előzni szándékozó hajónak ez kötelessége. Ráadásul az előzendő hajó jóváhagyása nélkül nem is kezdhetett volna a manőverbe. A rendőrség szabálysértési eljárást indított az ügyben.

A Hableány sétahajó tragédiája nagyon hasonló körülmények között történt, amikor 2019. május 29-én 21 óra 5 perckor a Viking Sigyn szállodahajó letarolta a Hableány sétálóhajót. A balesetben 28 ember halt meg a Hableány fedélzetén tartózkodó 35 közül, 26 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet.