politika;Lengyelország;Jaroslaw Kaczynski;fizetésemelés;

2022-08-01 08:57:00

Meghátrált a lengyel kormány, Orbán Viktor kabinetjével ellentétben leállítja a politikusoknak ígért fizetésemeléseket

A fizetésemelésről szóló terveket hatalmas felháborodás fogadta.

Leállította a lengyel politikusoknak ígért fizetésemeléseket Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

A pénzügyminisztérium eredetileg Andrzej Duda elnöknek bruttó 2 ezer zloty (170 ezer forint), a miniszterelnöknek és a miniszterelnök-helyetteseknek pedig 1600 zloty (136 ezer forint) emelést helyezett kilátásba. (Ez messze elmarad a magyarországi fizetésemelésektől, Orbán Viktor fizetését júniusban 1,5 millióról 3,5 millióra emelték, a miniszterek bérét a kormányfő 650 ezer forinttal emelte meg, 16 államtitkárnak pedig 50 százalékos béremelés jutott. Emellett ezer zloty emelést (85 ezer forint) szántak a parlamenti képviselők és szenátorok számára.

Erre néhány nappal ezelőtt derült fény, miután a lengyel parlament, a szejm kancelláriáját vezető Agnieszka Kaczmarska beszámolt erről az ügyrendi bizottságnak. Egy július 13-án kelt levelet idézett, amely a minisztérium béremelésre vonatkozó előterjesztését tartalmazta.

A kiszivárgott információt nagy felháborodás fogadta. Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Platform vezetője úgy fogalmazott: „Vannak, akik azt állítják, hogy a PiS-kormány lop, de osztogat is. Mindannyian tudjuk, hogyan lop. Látjuk, hogyan osztogat az embereknek”.

Mint a Gazeta Wyborcza írta, ezt követően az egész ellenzék akcióba lendült. Milosz Motyka, a Lengyel Néppárt (PSL) szóvivője úgy fogalmazott, a PiS azért került hatalomra, hogy a párt politikusai kitömjék a zsebüket, miközben a válság idején tanácsokat adnak a lengyeleknek: fogyasszanak kevesebbet.

A nagy felháborodást követően Mateusz Morawiecki miniszterelnök kezdetben némiképp elhatárolódott a tervezett politikusi béremeléstől. Úgy foglalt állást, hogy a politikai és költségvetési döntéseket „kellő időben hozzák meg”. Piotr Müller kormányszóvivő csütörtökön hasonlóképpen azt közölte: a költségvetési törvény „jelenleg a tervezési szakaszban van, folyik a munka”. Azt is mondta, hogy a béremelésekről egyelőre korai beszélni. Egyúttal azt feltételezte, hogy nem lesz emelés.

Ezután Jaroslaw Kaczynski már egészen egyértelműen fogalmazott. „Határozottan ellenzem a politikusok fizetésemelését" – hangzott a PiS elnökének közleménye. Persze minden felelősséget igyekezett az ellenzékre hárítani. „Ezt a témát ellenfeleink vetették fel, hogy ismét a kormány és a PiS ellen uszítsák a közvéleményt” – hangoztatta.

A lengyel politikusok utoljára egy évvel ezelőtt kaptak fizetésemelést. A miniszterelnök fizetését akkor jelentősen megemelték, de Mateuz Morawiecki így is jóval kevesebbet, 20 ezer zlotyt, azaz 1,7 millió forintnyi összeget keres.