tusványosi beszéd;

2022-07-31 15:37:00

Elítélte Orbán Viktor beszédét Ursula von der Leyen

Ugyanakkor azt is közölte, hogy bizakodó a demokrácia és Európa jövőjét illetően.

A faji alapon történő megkülönböztetés lábbal tiprása azoknak az értékeknek, amelyeket nemzetközi szerződések is rögzítenek, beleértve az ENSZ Emberi Jogi Chartáját, az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az Alapvető Jogok Európai Chartáját – hangoztatta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével kapcsolatban az Aktuality.sk szlovák lapnak adott interjújában. Mint mondta, „ezek az értékek egyetemesek és nem képezik vita tárgyát. Mindannyian vállaltuk, hogy fenntartjuk és megvédjük őket.” Hozzátette, az Európai Unió az egyenlőségre, a toleranciára, a méltányosságra és az igazságosságra épül.

Azt is közölte ugyanakkor a bizottsági elnök, hogy bizakodó a demokrácia és Európa jövőjét illetően. „A COVID-válság és most az orosz agressziós háborúra adott válaszunk bebizonyított egy nagyon fontos dolgot: a demokráciák és Európa jól teljesít.” Mint mondta, a Bizottság nagy figyelmet fordít a tagállamok jogállamiságára az éves jogállamisági jelentéseink révén, amelyek például az intézmények működését, a média szabadságát, a korrupció elleni küzdelmet vizsgálják. „Idén először minden tagállam számára ajánlásokat fogalmaztunk meg a javítás módjairól. Szükség esetén pedig a Bizottság rendelkezésére álló valamennyi uniós jogi eszközt igénybe vesszük a jogállamiság betartásának biztosítása érdekében.”

Közben Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is megerősítette: szétváltak a varsói és a budapesti kormány útjai. Gazdákkal folytatott pénteki találkozóján a kormányfőt arról kérdezték, megerősíti-e Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavait, aki július 23-án tusványosi beszédében kijelentette, hogy az ukrajnai háború megrázta a lengyel-magyar kapcsolatot, amely a Visegrádi Együttműködés tengelye. „Megerősítem Orbán miniszterelnök szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai szétváltak” – hangoztatta. Hozzátette, nincs igaza Orbán Viktornak abban, hogy Lengyelország részt venne az ukrajnai háborúban. A lengyelek csak segítenek az ukránoknak szuverenitásuk megvédésében.

Az Európai Parlament főbb frakciói pedig közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt is szorgalmazzák, hogy továbbra is tartsák vissza az uniós forrásokat Magyarországtól. A főbb képviselőcsoportok vezetőit tömörítő Elnökök Konferenciája „megbocsáthatatlannak” nevezte a magyar miniszterelnök tusnádfürdői, a rasszizmusról és Európáról szóló megnyilatkozásait, írta a Politico. „Határozottan elítéljük Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, nyíltan rasszista nyilatkozatát arról, hogy nem akarunk kevert fajú népekké válni. Társadalmainkban nincs helye a rasszizmusnak, a diszkriminációnak és a gyűlöletbeszédnek” – áll a nyilatkozatban.