Kína;Tajvan;Nancy Pelosi;

Egyre nő a feszültség Tajvanon, Kína katonai erődemonstrációba kezdett

Nagyon kevés hiányzik, hogy megszólaljanak a fegyverek. 

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke várhatóan még kedden megérkezik Tajpejbe - írta a Reuters több, a politikus útjára rálátó személyre hivatkozva.

Eközben több kínai vadászgép és hadihajó is megjelent a Kína és Tajvan közötti Tajvani-szorosban húzódó középvonal mellett. A kínai repülőgépek kedd reggel többször taktikai manővereket hajtottak végre: rövid időre „megérintették” a középvonalat, majd visszafordultak a szoros másik oldalára, miközben tajvani repülőgépek a közelben készenlétben álltak. Egyik fél repülői sem szokták átlépni ezt a vonalat. 

A tajvani védelmi minisztérium jelezte, teljes mértékben tisztában van a sziget közelében zajló katonai tevékenységekkel, és ennek megfelelően fogja bevetni erőit az „ellenséges fenyegetésekkel” szemben. Az Egyesült Államok négy hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozóval biztosítja a politikus biztonságát. 

A szigettel szemben fekvő délkelet-kínai Hsziamen városában, ahol nagy katonai jelenlét van, a lakosok kedden páncélozott járművek mozgásáról számoltak be, amelyekről képeket töltöttek fel az internetre. A kínai közösségi médiában egyébként egyszerre van jelen a lehetséges konfliktus miatti aggodalom és a hazafias lelkesedés. Peking több alkalommal figyelmeztette Pelosit, ne keresse fel Tajvant. Washington erre azt közölte, nem ijed meg a „kardcsörtetéstől”. Ennek ellenére a házelnök szerdán találkozni fog Tsai Ing-wen elnökkel, valamint egy olyan aktivistákból álló csoporttal, amely nyíltan kiáll Kína emberi jogi helyzetéért.

Kedden Pelosi Malajziában folytatta Szingapúrban megkezdett ázsiai körútját. Irodájának közlése szerint Dél-Koreába és Japánba is ellátogat, de Tajvan hivatalosan nem szerepel a programban. 

Egyelőre csak találgatások vannak, milyen válaszlépéseket adhat Peking. Ilyen lehet egy Tajvan közelében megtartott nagyszabású légi vagy haditengerészeti gyakorlat, rakétakilövések, vagy olyan hamis állítások megfogalmazása, miszerint a Tajvani-szoros nem minősül nemzetközi vízi útvonalnak - mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn Washingtonban. Hozzátette, „nem kapjuk be a csalit, nem fogunk részt venni a kardcsörtetésben, ugyanakkor megfélemlíteni sem lehet bennünket.” Jelezte, Pelosi esetleges tajvani vizitje nem változtatja meg az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikáját, és Peking jól tudja, hogy az amerikai kormányon belüli hatalommegosztás miatt a politikus saját maga dönt arról, felkeresi-e a szigetet. „A házelnöknek joga van Tajvanra látogatni" - nyomatékosította. 

Kína rendre úgy tekint az amerikai tisztviselők tajvani útjaira, hogy azok bátorító üzenetet küldenek az ország függetlenségpárti táborának. Washingtonnak nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Tajvannal, de az amerikai törvények kötelezik arra, hogy biztosítsa számukra az önvédelemhez szükséges eszközöket. Peking saját területének tekinti a szigetet, és sosem riadt vissza annak megszállásától sem. Taipei ugyanakkor elutasítja ezen törekvéseket és azt hangoztatja, Tajvan jövőjéről csak a nép dönthet.