szja;adóvisszatérítés;választás;osztogatás;

2022-08-02 19:53:00

A megélhetésre ment el az év eleji szja-pénzeső

A Pénzügyminisztérium adatai szerint az év első hónapjaiban 650 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót kaptak vissza a családok.

Az idei év elején a gyereket nevelők visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét. Az érintett háztartások különböző összegeket kaptak, a K&H biztos jövő felmérése szerint a visszatérítésre jogosult családok átlagosan 596 ezer forint extra bevételhez jutottak - közölte a pénzintézet. 20 százalékuk kevesebb mint 250 ezer forintot, 3 százalékuknál viszont - a két szülő együtt - több mint 1,5 millió forintot kapott. A kormány által megállapított szabályok szerint egy szülő maximum 809 ezer forintot kaphatott - derül ki a K&H második negyedéves biztos jövő indexéből.

A felmérés szerint vegyes kép rajzolódik ki a választás előtti pénzeső felhasználásáról. A bank kutatása szerint a családba érkező összeg 33 százalékát a mindennapos kiadások finanszírozására költötték a válaszadók. Ez a magas arány érhető annak fényében, hogy az idén meglódult a drágulás, az év első hat hónapjában ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint az éves infláció mértéke 11,7 százalékos volt, ezen belül például az élelmiszerek ára több mint 22 százalékkal nőtt.

A visszatérítés összegének további 33 százalékát megtakarításra fordították a megkérdezettek, 14 százalékot adósság- és hiteltörlesztésre, a kérdéses összeg fennmaradó 20 százalékát pedig utazásra, szórakozásra és különböző, nem a mindennapi vásárlások körébe tartozó termékek beszerzésére költötték.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint az év első hónapjaiban 650 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót kaptak vissza, miközben az államháztartás hiánya június végén már meghaladta a 2800 milliárd forintot. A kormányzat választás előtti osztogatásai – 13 havi nyugdíj, fegyveres dolgozók báremelése – jelentős részben hozzájárult a hiány elszaladásához és részben emiatt lett szükség azokra a költségvetési megszorításokra, amelyeket az elmúlt hetekben jelentett be a kormányzat.