rezsiköltség;Magyarország;Európa;rezsicsökkentés;rezsiemelés;

2022-08-03 11:56:00

Európai viszonylatban is nagyon sokba kerül a megnövelt magyarországi rezsi, ami a gázárat illeti, Budapest a negyedik legdrágább európai város lett

Ráadásul eleve sokkal nagyobb részét vonja el egy magyarországi fizetésnek, mint Nyugat-Európában.

Európai viszonylatban is kimagasló lesz a többletfogyasztásért felszámolt áram- és gázár - írja a 24.hu.

A lap szerint a minimális fogyasztás felett felszámolt gázár Magyarországon immár jóval meghaladja a legtöbb európai ország árait. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi statisztikája értelmében a hétszeresére emelt magyar gázárat ha összehasonlítjuk az európai fővárosokéval, Magyarország nagyot ugrott előre a képzeletbeli listán.

A köbméterenkénti 747 forintos magyar ár átszámítva kilowattóránként 18,7 eurócentes díjat tesz ki. (Nemzetközi statisztikákban a gázár kilowattórában és euróban adják meg.) Ez Budapestet a negyedik legdrágább európai város pozíciójába repítené a gázár szempontjából, ha csak ezt az adatot vennénk figyelembe, ennél csak Stockholmban, Amszterdamban és Koppenhágában magasabb a tarifa. 

Mivel az augusztus elsejével életbe lépett új magyar szabályozás meglehetősen bonyolult lett, nehéz összehasonlítani a pontos költségeket az európai országokban lévő szabályozással, az azonban egyértelműen látszik, hogy a környező államok tarifáit jóval meghaladja a megemelt összeg. Ráadásul átlagosan várhatóan még Európa legdrágább fővárosaiban is kevesebbet fizetnek majd, mint azok, akik itthon nyakukba kapják a hétszeres szorzót.

Holoda Attila, a második Orbán-kormány energiaügyi helyettes államtitkára a 24.hu-nak nyilatkozva ehhez kapcsolódóan emlékeztetett, hogy a rezsiköltségek Nyugat-Európában sokkal kisebb részét teszik ki egy átlagos háztartás kiadásainak, mint Magyarországon. Szavai szerint mostanáig a magyar átlagfogyasztó háztartás bevételeinek körülbelül 16-18 százalékát vitte el a rezsi, Németországban ez 6-8 százalék volt.

Mint ismert, az új szabályok értelmében ha egy háztartás fogyasztása túllépi a kormány által meghatározott átlagfogyasztási limitet, akkor az áram ára a limit felett nagyjából a kétszeresére (kilowattóránként 36-ról mintegy 70 forintra), a gázé pedig több mint hétszeresére (köbméterenként 102-ről 747 forintra) emelkedik. A lap felidézi, hogy noha a rezsicsökkentés korábban sem feltétlenül azt jelentette, hogy a lakosság a lehető legkedvezőbb áron kapja a villanyt és a gázt (mivel egészen tavalyig a piaci ár tartósan elmaradt a tíz évvel korábban meghatározott „rezsicsökkentett” összegtől), rengeteg fogyasztó most hatalmas drágulással fog szembesülni.