lakossági fogyasztás;Németh Szilárd;részletek;rezsicsökkentés;piaci befolyás;

2022-07-21 10:33:00

Az Orbán-kormány bevezeti a „lakossági piaci árat”, a gáz ára átlagfogyasztás felett a hétszeresére nő

Meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja. Az áram árát „csak” megduplázzák.

Az Orbán-kormány bevezeti az úgynevezett „lakossági piaci árat”, amely jóval alacsonyabb, mint a versenypiaci ár – közölte Németh Szilárd rezsibiztos, aki a a Magyar Közlönyben megjelent 259/2022. (VII. 21.) kormányrendelettel párhuzamosan Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a rezsicsökkentés korábban bejelentett szűkítésének részletszabályait.

A fideszes politikus, aki egy hete a Kormányinfón jelentette be, hogy a rezsicsökkentést – valójában a korábbi választási ígéreteiktől eltérően – csak az átlagfogyasztás mértékéig biztosítják a magyaroknak, s az átlagfogyasztást a kormány határozta meg.

Most arról beszélt, meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Továbbá bevezettek egy új tarifát, a „lakossági piaci árat”, amely jóval kisebb mint a versenypiaci ár,

A Magyar Közlönyben csütörtök reggel megjelent kormányrendelet szerint 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó gáz esetén az egyetemes szolgáltatótól 1729 köbméter/év, azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mérték fölött kell versenypiaci árat fizetni. A villanyenergia után pedig ugyanettől az időponttól a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni.