toryk;elnökválasztás;Egyesült Királyság;

2022-08-04 19:53:00

Kiberveszély a brit konzervatív vezetőválasztáson

Váratlan biztonsági fordulatot vett a Boris Johnson július 6-i lemondása nyomán elindult és szeptember 2-án délután 5 óráig tartó tory vezetőválasztási kampány. 

Ez a hét kulcsfontosságúnak látszott az új konzervatív frontember, egyben a szigetország következő kormányfője kijelölésében. Az előzetes menetrend alapján a párt mintegy 160 ezer fős tagsága a hét elejére várhatta a szavazócédulák postai érkezését, illetve az online voksolás beindulását. Az eleve különösnek látszó terv az volt, hogy a folyamat során bármelyik párttag egészen az utolsó napig megváltoztathatta volna Rishi Sunak volt pénzügyminisztert vagy a Boris Johnsonhoz a végsőkig lojális Liz Truss külügyminisztert illető álláspontját.

A Konzervatív Párt vezetése által a tagságnak kiküldött levél szerint a szavazócédulák azért késnek augusztus 11-ig, mert időre volt szükség, hogy megerősítsék az eljárás biztonságát. Ennek okát egy tory szóvivő úgy fogalmazta meg, hogy rendszeresen konzultáltak a Nemzeti Kíberbiztonsági Központtal és ennek ajánlásait követve döntöttek a biztonsági szempontok erősítéséről. A londoni kormány alá tartozó intézmény közleménye is megerősíti, hogy egyik legfontosabb feladata az Egyesült Királyság demokratikus és választási procedúráinak megvédése, ezért szorosan együttműködik a parlamenti pártokkal, önkormányzatokkal és az egyes képviselőkkel, hogy megfelelő kíberbiztonsági tanácsokkal lássák el és támogatásban részesítse őket. A felülvizsgálat következményeként például kihágásnak minősül, ha valaki kétszer, vagy többször próbál szavazni. Az új szabály megsértése a pártból való kizárással jár.

A korteshadjárat eddigi menete alapján úgy tűnt, hogy a módosítás Liz Trussnak kedvezhet, mert így sorsdöntővé válhat kezdeti előnye és a hátralévő hetekben már kevésbé fordíthatnak a végeredményen Rishi Sunak kommunikációs fölénye, egyben szilárdabb gazdasági ismeretei. A késés azonban kedvezhet a párttagokkal való közvetlen találkozásokon meggyőzőbb fiskális szakembernek. Az aggodalmak hallatán megszólalt a toryk nagyvonalú mecénása, korábbi kincstárnoka, Lord Cruddas is, aki nehezen nyugszik bele jótevője, Boris Johnson távozásába. A párt vezérigazgatójához, Darren Motthoz címzett levelében a vezetőválasztási kampány felfüggesztésére, egyben "BoJo" lemondásának visszautasítására szólít fel, legalábbis addig, míg nem sikerül megoldani a biztonsági problémát. A bankár és üzletember egy nappal az után, hogy Johnson a jelölőbizottság elutasítását áthúzva 2021 elején bejuttatta a felsőházba, félmillió fonttal segítette a konzervatívokat.

Egy nap alatt jelentős mozgásokon ment keresztül Liz Truss önbizalma. A diplomácia vezetője hétfőn ellentmondásos megtakarítási javaslattal állt elő. Hibának bizonyult terve úgy szólt, hogy 9 milliárd fontot lehetne megtakarítani a Londonon kívül dolgozó közalkalmazottak fizetésének megkurtításával. Ez Boris Johnson híres észak-déli felzárkóztatási ígéretének szöges ellentéte lett volna, súlyosan sértve több mint ötmillió tanár, egészségügyi dolgozó, szociális munkás és más közszolga érdekeit. Truss fél napon belül visszavonta a szerinte szándékosan félremagyarázott” ötletet, ám órákkal később remek hírt kapott: a YouGov közvélemény-kutató az elmúlt öt napban arra jutott, hogy a bejegyzett párttagok 60 százaléka készül a külügyminiszterre szavazni és csak 26 százalék a volt pénzügyérre, míg 2 százalék nem kíván voksolni, 11 százalék pedig még nem döntött. Truss minden korcsoportban, minden régióban és mindkét nem körében népszerűbb, Sunakot csak a volt maradók, az EU-tagság leszavazott hívei kedvelik, annak ellenére, hogy ő maga éppenséggel a következetes Brexit-hívő, Truss pedig a köpönyegforgató.