zene;megszüntetés;szimfonikus zenekar;Demeter Szilárd;

2022-08-04 15:29:00

Demeter Szilárd szimfonikus zenekarokat szüntetne meg, miközben fogalma sincs, valójában hány szimfonikus zenekar van Magyarországon

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nem biztos abban, hogy szükség van ennyi kulturális intézményre. 

Demeter Szilárd az Indexnek adott interjúban ejtette el, hogy szerinte rengeteg a párhuzamos struktúra, racionális szervezéssel felére csökkenthetőek lehetnének a költségek.

„Tucatnyi komolyzenei együttest tartunk el közvetlenül vagy közvetett módon állami forrásból. Rengeteg pénzbe kerülnek. (...) Állítólag amikor összehívták a karmestereket, és megkérdezték, hogy ha egyszerre kellene színpadra állítani az összes zenészt, hány együttest állíthatnának össze, azt mondták, hogy négy teljes zenekart.

ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét” – mondta példaként.

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének egyébként 16 tagja van, de ennél több hivatásos szimfonikus együttes van Magyarországon.

Az interjúban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról is beszélt, hogy a kata adózási forma változásai a teljes kreatívipart érintik, ezért szakmai szervezetekkel egyeztetve kreatívipari adózást javasolt a döntéshozóknak. Az interjúból az is kiderül: az Országos Széchényi Könyvtár költöztetése – amelyet három évig miniszteri biztosként készített elő – sehol sem tart.