Thaiföld;tűzvész;

2022-08-05 15:43:00

Videón a pusztító tűz, mely 14 ember életét követelte egy thaiföldi éjszakai bárban

Nem ez az első eset, amikor tragédia következik be az ázsiai ország egyik szórakozóhelyén. 

Legkevesebb 14-en meghaltak, s mintegy 40-en megsebesültek, amikor tűz ütött ki egy éjszakai szórakozóhelyen, a délkelet-thaiföldi Chonburi tartományban - írja a BBC.

A lángok helyi idő szerint pénteken hajnali egy óra körül csaptak fel. Egyelőre nem tudni, mitől keletkezett a tűz, de a hatóságok szerint a falakat olyan akusztikus habszivacs panelek borították, melyek felgyorsították a lángok terjedését. Ezeket általában hangtompításra használják. Az esetről nyilvánosságra került felvételeken az látszik, hogy a vendégek sikoltozva menekültek ki. 

A Bangkoktól 150 kilométerre délre fekvő épületnek egy szintje van, mely 4800 négyzetméter. A tűzoltóknak két órába került, mire sikerült végezniük az oltással. Az egyik elhunyt zenész édesanyjának közlése szerint a tragikus események egy élőzenés show alatt vették kezdetüket. Az áldozatok holttesteit többnyire a bejárat közelében és a mosdókban találták meg, de a DJ-pult mellett is volt egy holttest. 

Prayuth Chan-ocha thaiföldi miniszterelnök pénteken azonnali vizsgálatot rendelt el. Egyúttal felszólította a szórakozóhelyeket, hogy gondoskodjanak a megfelelő vészkijáratokról és biztonsági intézkedésekről. A hatóságok szerint az éjszakai klub - melyet egy étteremből alakítottak át - engedély nélkül működött. 

Sajnos nem ez az első eset, hogy Thaiföldön halálos tűz keletkezik egy szórakozóhelyen. 2009-ben több mint 60 ember veszítette életét a bangkoki Santika nevű klubban, miután lángok csaptak fel az újév első óráiban. Két férfit - köztük a tulajdonost - 2011-ben letöltendő börtönre ítéltek. 2012-ben a népszerű thaiföldi turistacélpont, Phuket egyik éjszakai klubjában történt hasonló eset. Itt négyen haltak meg.