Görögország;botrány;elnök;titkosszolgálat;Pánhellén Szocialista Mozgalom;Kiriakosz Micotakisz;

2022-08-08 21:05:00

A görög kormányfő állítása szerint nem tudott arról, hogy a titkosszolgálat megfigyelte az egyik ellenzéki párt vezetőjét

Kiriákosz Micotákisz mindazonáltal azt mondta, hogy a lehallgatás törvényes volt, igaz, nem fejtette ki, hogy ki és miért rendelte el.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfői televíziós beszédében azt állította, nem tudott arról, hogy a titkosszolgálat megfigyelte Níkosz Andrulákiszt, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnökét.

A PASZOK elnökét 2021 őszén, három hónapon át figyelte meg a titkosszolgálat.

Micotákisz mindazonáltal azt állította, hogy

Azt azonban nem fejtette ki, ki és miért rendelte a lehallgatást.

A kormányfő azt mondta,

A görög miniszterelnök azután mondott televíziós beszédet, hogy pénteken, a botrány kirobbanása után lemondott a titkosszolgálat vezetője, valamint leváltották Grigórisz Dimitriádiszt, a miniszterelnöki hivatal főtitkárát. Micotákisz szombaton bocsánatot kért a lehallgatott szocialista politikustól.

Andrulákisz július végén panaszt nyújtott be a görög legfelsőbb bíróságon azt állítva, a Predator nevű kémszoftverrel próbálták meg feltörni a mobiltelefonját. A szocialista politikus az Európai Parlament (EP) képviselője, és állítása szerint az EP kiberbiztonsági szolgálata értesítette őt a lehallgatásról. A görög ellenzék hétvégi nyilatkozataiban megdöbbenésének hangot adva a görög kormány Watergate-ügyének minősítette az esetet.

Áprilisban egy gazdasági újságíró szintén arról értesült, hogy a Predatorral hallgatták le, és az ügy kivizsgálását követelte.

A görög kormány tagadta a Predator használatát, Micotákisz pedig hétfői beszédében nem említette az újságíró esetét, azt viszont megígérte: át fogják alakítani a titkosszolgálat működését úgy, hogy parlamenti ellenőrzés alá kerüljön, átláthatóbban működjön, és felelősségre vonható legyen.

A görög titkosszolgálat azután került a miniszterelnöki hivatal közvetlen ellenőrzése alá, hogy Micotákisz 2019-ben megnyerte a parlamenti választást.