Kína;Tajvan;hadgyakorlatok;

2022-08-09 08:43:00

Tajvan már inváziót lát a kínai hadgyakorlatokban

Továbbra is rendkívül feszült a helyzet. 

Peking ürügyként használja fel a Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása miatt indított hadgyakorlatokat, hogy felkészüljön Tajvan megszállására -.jelentette ki a szigetország külügyminisztere. 

Joseph Wu Tajpejben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Tajvant nem fogják tudni megfélemlíteni még akkor sem, ha a hadgyakorlatok folytatódnak és a kínai hadsereg gyakran megsérti a Tajvani-szorosban húzódó nem hivatalos középvonalat. Arra használják fel ezt az akciót, hogy felkészüljenek Tajvan lerohanására - vélekedett a tárcavezető, aki egyúttal nemzetközi támogatást sürgetett a béke megőrzése érdekében. 

Mint lapunk korábban beszámolt róla, az illetékes kínai parancsnokság hétfőn bejelentette, újabb hadgyakorlatokat hajtanak végre a Tajvan körüli vizeken, melynek középpontjában a tengeralattjárók elleni támadások szimulálása lesz.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt mondta, ugyan aggódik a kínai csapatmozgások miatt, án nem hiszi, hogy ennél több fog történni. Peking egyébként sosem vetette el Tajvan lerohanását. hétfőn a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Wenbin azt mondta, hogy Kína nyílt, átlátható módon, saját felségvizein végzi szokásos gyakorlatait. Hozzátette, Tajvan Kína része - írja a Reuters