jogosítvány;fuvarozók;idegen nyelv;

2022-08-09 10:33:00

Hamarosan oroszul és angolul is lehet járművezetői vizsgát tenni Magyarországon

Azt remélik, ezzel enyhíthető lesz a járművezetői hiány. 

2022. szeptember 1-jétől az alap- és továbbképzési GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) elméleti vizsgákat a járművezetők tolmács igénybevétele nélkül, angol és orosz nyelvű tesztlapok segítségével is teljesíthetik. Az említett nyelveket beszélő szakemberek számára ezzel jelentősen egyszerűsödik a vizsgáztatás folyamata. A fejlesztés a közúti fuvarozó érdekképviseletekkel együttműködve, azok észrevételeinek felhasználásával valósul meg - olvasható a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (Vizsgaközpont) keddi tájékoztatásában.

Mint írják, a kategóriás vizsgáztatáson túl a közúti közlekedési szakembereknek is lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek szükség és igény esetén idegen nyelven adjanak számot tudásukról. 2021-ben összesen 927 külföldi állampolgár jelentkezett a társaság által lebonyolított vizsgákra, számuk 2022 első felében 670 volt. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján elmondható, hogy legnagyobb arányban szerb, ukrán, orosz és török járművezetők vesznek részt ezeken a vizsgaeseményeken tolmács közreműködésével. Megjegyezték, 2020-tól alap- és továbbképzési vizsgákhoz szerb és ukrán nyelvű elméleti tesztlapokat is gyártanak, ami lehetővé teszi, hogy az említett nyelveket beszélő szakemberek tolmács nélkül vizsgázhassanak. Szeptember 1-jén ezt a lehetőséget terjeszti ki a társaság az angol és az orosz nyelvekre.

Az idegen nyelvű tesztek várhatóan 2023. január 1-jétől számítógépes elméleti vizsga keretében is kitölthetők lesznek. Hangsúlyozzák, hogy a vizsga nyelvkészletének kibővítése a közúti fuvarozó érdekképviseletekkel együttműködve, azok észrevételeinek felhasználásával valósul meg. Az intézkedés az együttműködő felek reményei szerint hozzájárul a hazai gépjárművezető hiány leküzdéséhez. Az orosz és angol nyelvű tesztlapokhoz tartozó vizsgafelkészítő anyagok szeptember elejétől lesznek elérhetők. A vizsgázók ezeket a képző szerveken keresztül szerezhetik be.