gyász;

2022-08-10 15:15:00

Elhunyt Zofia Posmysz

A lengyel írónő 18 éves korában ellenállóként került Auschwitzba. Egy túlélő történetét elbeszélő regénye magyarul is megjelent.

Kilencvennyolc éves korában meghalt Zofia Posmysz lengyel író, újságíró. Az 1923. augusztus 23-án Krakkóban született, római katolikus neveltetésű Posmysz a második világháború idején részt vett a német megszállók elleni ellenállási mozgalomban. 1942-ben, tizennyolc évesen tartóztatták le, miután szórólapokat terjesztett. Az auschwitzi koncentrációs táborban eltöltött több mint két év után Ravensbrückbe, majd a neustadt-glewei koncentrációs táborba szállították, ahonnan 1945. május 2-án amerikai katonák szabadították ki.

A háború után újságíróként dolgozott, többek között a Lengyel Rádiónál. Leghíresebb, 1962-ben megjelent regénye, az Utas számos nyelven megjelent, magyarul az Európa Könyvkiadó jelentette meg Egy nő a hajón címmel, Mészáros István fordításában. Az eredetileg rádiójátékként írt történet egy auschwitzi túlélő történetét meséli el, aki egy hajóúton találkozik egykori koncentrációs tábori őrével. A regényből Andrzej Munk és Witold Lesiewicz rendezésében készült film, amelyet 1964-ben Cannes-ban és a velencei filmfesztiválon díjaztak.

Zofia Posmysz 2006-ban tagja volt azon túlélők csoportjának, akik Auschwitzban találkoztak XVI. Benedek pápával. 2020-ban megkapta a Fehér Sas-rendet, Lengyelország legmagasabb kitüntetését.