választás;gazdasági válság;párt;Egyesült Királyság;

2022-08-10 15:11:00

Ránehezedik a brit megélhetési válság a tory kampányra

Skót politikusok azonnali cselekvésre szólítják fel a szunnyadó kormányt, meg sem várva a konzervatív vezetőválasztás kimenetelét.

A hét elején két skót politikus is megkongatta a vészharangot az országos gazdasági helyzet felett, beavatkozásra sürgetve a teljes passzivitásba vonult brit kormányt. A miniszterelnöki tisztséget Boris Johnsonhoz hasonlóan rövid ideig, 2007-2010 között betöltő munkáspárti Gordon Brown viszonylag ritkán szólal meg, de időzítése mindig kitűnő. Emlékezetes a 2014-es skót függetlenségi népszavazás idején elhangzott szenvedélyes felszólítása az egység megőrzésére. A Skóciában letelepedett államférfi ezúttal a kialakult politikai vákuumban tartotta szükségesnek cselekvésre sürgetni a toryk vezetőválasztási kampányának döntőseit.

Brown több fórumon, többek között a Sky News-nak nyilatkozva elmondta, "olyan mértékű elszegényedést tapasztal Fife megyében, amire soha életében nem számított". Szörnyűlködve számolt be arról, hogy októberre, a fűtési szezon kezdetére, egyben az új, megemelt energia-ársapka életbe léptetésének idejére "a már ketyegő pénzügyi bomba felrobbanását" várja a lakosság körében. Mint elmondta, a jótékonysági intézmények a hőhullám közepette dunyhákat, hálózsákokat, forróvizes palackokat és takarókat halmoznak fel, mert tudják, emberek nem fognak tudni fűteni. Konkrét adózási javaslatok említése mellett nevetségesnek minősítette a kormány hallgatását és kiállt a rendkívüli helyzetek kezelését szolgáló COBRA bizottság azonnali összehívása mellett. Ugyanebben a szellemben hallatott magáról Nicola Sturgeon. A skót első minisztert a vezetőválasztási kampányt fölényesen vezető Liz Truss külügyminiszter a napokban "figyelemhajhásznak" minősítette, "akire nem érdemes időt vesztegetni". A Skót Nemzeti Párt feje levélben fordult Boris Johnsonhoz, kifejtve, "az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy az égbe szökött megélhetési költségekkel kapcsolatos intézkedésekre ősz előtt ne kerüljön sor". Sturgeon az Egyesült Királyság négy tartományát egyaránt magába foglaló sürgősségi megbeszélést indítványoz, amelyen akciótervet kellene kidolgozni a minden korábbi mértéket meghaladó válság elkerülésére, vagy legalábbis enyhítésére.

Válaszában a Downing Street 10. emlékeztetett arra, hogy a skótok már eddig is sok támogatásban részesültek. A nyugdíjasok extra 300 fontot, az egyes háztartások ősszel 400 font rezsiköltség-visszatérítést kapnak. Egy szóvívő kizárta azonban, hogy Johnson bármilyen intézkedésre hajlandó lenne a következő hetekben. Sokatmondó jel a kormányzó tory párt vezetőválasztásának állásával kapcsolatban, hogy míg a miniszterelnöki kabinetiroda máris felkészítő megbeszéléseket tart Liz Truss csapatával a szeptember 6-i hatalomátadás hatékonnyá tételére, Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel mindezt nem tartja szükségesnek, hiszen ellenfele a legutóbbi Opinium felmérés szerint 26 százalékkal áll jobban.

Boris Johnson legközelebbi szövetségesei, élükön Nadine Dorris kulturális miniszterrel mindeközben azon fáradoznak, hogy lehetetlenné tegyék a parlament mentelmi bizottságának szeptemberben kezdődő vizsgálatát annak eldöntésére, vajon a kormányfő szándékosan vezette- e félre a Tisztelt Házat, amikor azt állította, a Downing Street 10-ben rendezett partik során nem sértették meg a járványügyi szabályokat. "BoJo" jótevői szerint nem biztosítható az elfogulatlanság, mert a testület tory és munkáspárti tagjai közül többen ismételten bírálták a kormányfőt. Különösen a Labour tart attól, hogy az új tory vezető leállítja a kutakodást, amely akár Johnson képviselői felfüggesztésével is végződhet.