közbeszerzés;mosás;Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága;

30 milliárdért moshatja a börtönök szennyesét az egyajánlatos tender NER-közeli győztese

Sikerült megnyertni a négy évre szóló keretszerződést.

Itt egy újabb egyajánlatos közbeszerzés, amelyen a miskolci Referencia Mosodák Zrt. nyert, és moshatja négy évig, legfeljebb nettó 30 milliárd forint keretösszegig a büntetés-végrehajtás és más egészségügyi intézmények a textíliáit – szúrta ki a Napi.hu az uniós közbeszerzési közlönyben, megjegyezve, a győztes társaság a kormányzati kedvenc takarítócég, a B+N Referencia Zrt. leányvállalata.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Referenciával július 29-én kötött keretmegállapodást. Feladatai közé tartozik a mosás, szárítás, mángorlás, vasalás, hajtogatás, varrodai javítás, selejtezésre való előkészítés, szállítás az egészségügyre vonatkozó kórházi higiénét biztosító előírások betartásával. Egyebek mellett mosni kell ágyneműt, lepedőt, műtős lepedőt, borogatót, lyukas kendőt, abroszt, dolgozói, műtős és betegruházatot is. A szerződés teljesítésébe a miskolci cég bevonja a BVOP két cégét is, a Pálhalmai Agrospeciál Kft.-t és a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-t.

A portál a céginfo.hu adatai alapján felidézte, a nyertes Referencia Mosodák Szolgáltató Zrt. 1993-ban alakult, a jegyzett tőkéje 180 millió forint, egyedüli részvényese 2017 óta B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. A múlt évet 4 milliárd 286 millió forint nettó árbevétel mellett 162 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta. A B + N Referencia cégadatokban látható tulajdonosa jelenleg Kis-Szölgyémi Ferenc. A takarítócéget 2011-ben a Mundus Invest Zrt. alapította és volt 2015-ig a tulajdonosa, ennek részvényese Fonyó Károly, Simicska Lajos munkatársa volt. A Mundus később Nyerges Zsolthoz és Simicskához került, végül Mészáros Lőrincnél landolt, a cég jelenleg végelszámolás alatt áll.

A Népszava július második felében írt arról, Brüsszel nem állítja le a jogállamisági eljárást, és újabb levelet küldött a kormánynak, elégtelennek tartva a magyar kormányzat által ígért lépéseket, amelyek között van az egyszereplős közbeszerzések arányának a csökkentése, a korrupciós ügyek hatékonyabb felderítése.