Észak-Korea;Kim Dzsong Un;Kim Jodzsong;koronavírus;fenyegetőzés;Dél-Korea;

2022-08-11 08:38:00

Észak-Korea győzelmet hirdetett a Covid-19 felett, és örömében halálos megtorlást ígért Dél-Koreának

Kim Dzsongun állítólag el is kapta a fertőzést.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor győzelmet hirdetett a koronavírus felett, ennek keretében elrendelte a májusban bevezetett maximális járványellenes intézkedések feloldását, ám elmondása szerint Észak-Koreának fenn kell tartania egy „acélerős járványellenes gátat, és fokoznia kell a járványellenes munkát a globális egészségügyi válság végéig” - írja az észak-koreai KCNA állami hírügynökség nyomán a Reuters.

A totalitárius állam hivatalosan soha nem számolt be arról, hogy hány koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a Reuters szerint valószínűleg a tesztek hiánya miatt. Helyette a lázas betegek számát közölték, ezt mintegy 4,77 millióra tették, de július 29-e óta erről sincsenek újabb adatok.

A nagy alkalomból Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong is beszédet mondott, aki elárulta, hogy bátyja is lázas tünetektől szenvedett, szóval valószínűleg átesett a koronavíruson. Ezt követően Dél-Koreát tette felelőssé a koronavírus bejutásáért az országba,

 A Reuters felidézi, hogy Dél-Korea felől rendszeresen léggömbök segítségével küldenek át üzeneteket a határon, esetenként élelmiszert, gyógyszert, pénzt és egyéb tárgyakat is csomagolnak mellé.

Kim Jodzsong hosszasan bírálta a Jun Szukjol-vezette Dél-Koreát, amiért fel akarta oldani a röplapkampányra vonatkozó 2020.évi  tilalmat. Az országot Kim Jodzsong „változhatatlan főellenségnek” titulálta. „Többet nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Dél-Koreából származó szemét megszakítás nélküli beáramlását” - mondta, majd „halálos megtorlást” helyezett kilátásba.

Szöul részéről az észak-koreai kapcsolatokat kezelő dél-koreai egyesülési minisztérium reagált Kim Jodzsong fenyegetőzésére, amely sajnálatát fejezte ki Phenjan ismétlődő alaptalan állításai miatt a koronavírus-járvány eredetével kapcsolatban, valamint a „durva és fenyegető megjegyzések” miatt.