Zaporizzsja;atomerőmű;orosz-ukrán háború;G7-csoport;felszólítás;külügyminiszterek;

2022-08-10 22:35:00

A G7-ek felszólították Oroszországot, adja vissza a Zaporizzsja Atomerőmű irányítását Ukrajnának

A legfejlettebb országok külügyminiszterei szerint is fenyegeti a nukleáris biztonságot, ha az erőmű közelében katonai tevékenység zajlik.

Oroszországnak haladéktalanul vissza kell adnia Ukrajnának a Zaporizzzsja atomerőmű irányítását, különben Moszkva veszélybe sodorja az egész régiót – a BBC szerint erre szólítottak fel közleményükben a G7-nemzetek külügyminiszterei. Ezt az erőmű környékén történt közelmúltbeli lövöldözés miatt nyilvánították ki, s a támadással Oroszország és Ukrajna egymást vádolta.

Ukrajna szerint Oroszország katonai bázissá alakította a helyszínt, és onnan indított támadásokat, tudva, hogy az ukrán erők a veszély miatt azokat valószínűleg nem fogják megtorolni. Európa legnagyobb atomerőműve március eleje óta orosz megszállás alatt áll, bár még mindig ukrán technikusok üzemeltetik. Petro Kotin, az ukrán atomenergiát üzemeltető Enerhoatom vezetője a hét elején a BBC-nek elmondta, hogy a lövöldözéskor körülbelül 500 orosz katona tartózkodott a helyszínen, akik „atompajzsként” használták azt.

A világ leggazdagabb országainak szervezete, a G7 miniszterei, akárcsak nemrég a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), „mély aggodalmukat fejezték ki az atomerőmű biztonságát fenyegető súlyos veszély miatt”. Azt is közölték, hogy Oroszország lépései aláásták a NAÜ azon képességét, hogy felügyelje az ukrajnai nukleáris tevékenységek biztonságát.

Oroszország a maga részéről azzal vádolta Ukrajnát, hogy akadályozza a NAÜ munkáját, továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérték, hogy megvitassák az erőműben kialakult helyzetet. Az ülést csütörtökön tartják New Yorkban.