pártpreferencia;Idea Intézet;

2022-08-12 10:45:00

Fokozatosan veszít támogatottságából a Fidesz, de a törzsbázis még kitart az IDEA mérése szerint

Egyelőre azokat veszítik csak el, akiknek szavazatát megnyerték a választás előtti osztogatással. 

A Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg. A párt teljes népességen belül mért támogatottsága további két százalékponttal alacsonyabb (37 százalékról 35 százalékra, mint július legelején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 3 százalékponttal emelkedett. Összességében mindez azt jelenti, hogy a kormánypárt támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék), 8 százalékponttal csökkent (35 százalék), ami bőven hibahatáron túli változás. A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre - derül ki a DK-közeli cég legfrissebb kutatásából. 

A biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz esetében szintén 3 százalékpontos csökkenés regisztrálható (54 százalékról 51 százalékra) az előző július eleji méréshez képest, ez azonban továbbra is 3–4 százalékponttal magasabb a választási kampány kezdetén mért eredményekhez képest.

Mindebből az a következtetés vonható le, hogy 

Hasonlóan az előző méréshez, amikor csak a Fidesz és az ismeretlen preferenciájúak vonatkozásában voltak érdemi mozgások, ugyanakkor a Fideszen túli világot alig-alig érintették a hatások, 2022 augusztusában is csak kisebb elmozdulások regisztrálhatók az ellenzéki pártok támogatottságában. 7–8 törpe vagy legfeljebb közepes méretű párt küzd egymással ugyanazon szavazói rétegekért.

A biztos szavazó pártot választók körében ugyanakkor érdekesebb fejlemények láthatók. A Demokratikus Koalíció ugyanis 3 százalékponttal növelte támogatottságát, ugyanakkor ennek tendenciajellegéről csak óvatosan lehet bármi kijelentést tenni.