építkezés;kiemelt beruházás;Magyar Közlöny;Bosnyák tér; NER;főispán;

Kiemeltté tették és a fővárosi főispán alá rendelték a 250 milliárd forintos zuglói NER-beruházást

Nemhogy betonüzem, szinte bármi építhető lesz a Bosnyák tér környékén, kizárják a szakmai szempontokat és konzultálni sem kell majd senkivel.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, sőt közérdekű beruházássá nyilvánított a kormány a budapesti XIV. kerületi Bosnyák tér környékének teljes átalakítását – derül ki a Magyar Közlöny csütörtök éjjel megjelent legfrissebb számából. A pénteken már hatályba is lépett kormányrendelet „a Budapest XIV. kerületében komplex ingatlanfejlesztésre, illetve az ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányuló beruházást” említ, és összesen 112 jelenlegi telket, illetve ingatlanrészt érint. 

A beruházáshoz nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nincs helye településképi bejelentési eljárásnak, nem kell lefolytatni sem településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, sem szakmai konzultációt és nincs helye közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának sem

– olvasható a rendeletben.

Amint azt a Népszava még áprilisban megírta, a Bosnyák tér mögötti területet birtokló NER-közeli cég, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. januárban folyamodott építési engedélyért a fővárosi kormányhivatalhoz. A projektcég a NER-közeli vállalkozóhoz, Balázs Attilához tartozik, aki közeli kapcsolatot ápol a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal.

A Zaha Hadid Architects építésziroda tervei alapján megvalósuló projekt keretében a már megadott engedély szerint egy tízszintes épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki 2024-ig. Az egész projekt 2029-ig fejeződne be, és amint arról lapunk júliusban szintén beszámolt, az új XIV. kerületi városközpont beruházója már egy betonüzemet is kialakított a Bosnyák tér mögött.

Most jelentősen megkönnyítik a terület bebetonozását, s gyakorlatilag minden kötöttséget feloldanak, amelyek eddig gátolták a 250 milliárd forintosra becsült NER-beruhást, a gigaprojektet, amelyet az ellenzéki vezetésű zuglói önkormányzat ugyan nem támogat, de beleszólása ezután már annyi sem lesz, mint eddig. A kormány ugyanis „koordinációs feladatokat ellátó főispánként” kijelölte a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botondot, a VIII. kerület korábbi fideszes polgármesterét.

A rendelet egyebek mellett kiterjed nemcsak az építményekre, hanem minden építkezésre, amelyek „a beruházás megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek”, így a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó útépítési, közműcsatlakozási és -fejlesztési munkákra is vonatkoznak.A természetvédelmi eljárások kivételével az engedélyek viszonylag gyorsan 8-15 nap alatt beszerezhetőkké váltak, s a hatályos építési szabályokat (OTÉK), településrendezési tervet, településképi rendeletet, egyéb önkormányzati rendeletet a beruházás jelentős részénél nem is lehet alkalmazni.

Olyan könnyítések szerepelnek még a rendeletben, hogy a beruházással összefüggésben megvalósuló építmények között nem kell telepítési távolságot tartani, az épületek a felszín alatt és a földszinten összenyithatók, a telken elhelyezhető épületek és rendeltetési egységek száma, illetve az egyes rendeltetési egységek területe nem korlátozott. P+R rendszerű személygépkocsi-várakozóhelyet pedig egyszerűen nem is kell kialakítani. A kivágott fákat nem kötelező az érintett telkeken pótolni és zöldtető kialakítása sem kötelező.