GDP;recesszió;ipari termelés;Magyarország;

2022-08-13 06:30:00

Még szépek a számok, de a recesszió már kopogtat Magyarország ajtaján

A második negyedévben még hat százalék felett nőtt a magyar gazdaság, ám a következő hónapokban jelentős lassulás jön az elemzők szerint.

A KSH a jövő hét közepén közli a második negyedéves GDP adatokat, a Népszavának nyilatkozó elemzők szerint bár még hat százalék felett lesz az éves növekedés, a harmadik és negyedik negyedben egyértelműen lassul a magyar gazdaság növekedése, vagy nagyon könnyen akár recesszióba is eshet.

A GDP-összetevők közül az ipari termelés júniusban még 1,5 százalékkal meghaladta az előző évi szintet, sőt pontosabb, ha az eltérő munkanapok számától megtisztított mutatót nézzük, akkor 4,8 százalékkal nőtt a termelés. A bővülést a gépjárműipar 2,9 százalékos, az elektronikai ipar 4,9 százalékos, valamint az élelmiszeripar 9,3 százalékos növekedése húzta. Az ágazatok többségében már érezhető volt a lassulás, bár a járműiparban a következő hónapokban erős felpattanás várható, ugyanis oldódni látszik a chiphiány, valamint a tavalyi gyárleállások miatt alacsony lesz a bázis. Az is jól látható, hogy az autóipar bőven el van látva plusz megrendeléssel – nyilatkozta Népszavának Suppan Gergely, a Magyar Bankholdind vezető elemzője.

Ezzel együtt a teljes képet nézve egyre sötétebb a magyar gazdaság jövője. Suppan Gergely szerint a második negyedében a negyedéves növekedés még plusz 0,5 százalék volt, vagyis pozitív tartományban maradtunk, de lassult már GDP növekedési üteme. Ez azt jelenti, hogy éves alapon a második negyedévben még 6,2 százalékkal nőtt magyar gazdaság, az első negyedben mért 8,2 százalék után.

Számos ágazatban lassulás mérhető, csökkent mezőgazdaság teljesítménye, lassult az ipar, az építőipar növekedése, amit még ellensúlyozott a lakossági fogyasztás és a turizmus megugrása. A következő hónapokban elkerülhetetlen a lassulás,  miután a rezsiköltségek növekedése miatt csökken a fogyasztás, ugyanakkor mind a lakosság, mind a cégek nagyon komoly energiatakarékossági beruházásokba kezdenek, ami fékezheti a visszaesést. Suppan Gergely szerint így még a harmadik negyedben pozitív tartományban marad a növekedés, a vízválasztó az év  utolsó hónapjai és 2023 első negyede lehet. Most pozitív nulla százalékos növekedést várunk az október utáni időszakra,– de nagyon képlékenyek a helyzet, ma még nem tudni, hogy lesz-e üzemanyag és/vagy földházhiány Európában, mert ez alapjaiban írná át a makrogazdasági pályát - mondta Suppan.

– nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője kollegájánál annyiban pesszimistábban látja a magyar gazdaság helyzetét, hogy negyedéves alapon már a harmadik negyedévre is visszaesést vár GDP-ben. Ennek ellenére a 2022-es egész éves növekedés 4-5 százalék között lesz, ugyanis annyira előteljes volt az első féléves növekedés - tette hozzá. Az elemző a második negyedévre negyedéves alapon 0,4 százalékos növekedést vár, felfele mutató kockázatokkal, ez az előző év második negyedéhez képest 6,1 százalékos növekedés jelent.

A harmadik negyedben már visszaesést vár az elemző – így az év második félére technikai recesszióba süllyedhet a magyar gazdaság - mondta.  Egyre több a figyelmeztető jel: három egymást követő hónapban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, amire utoljára 2008-2010-ben volt példa, amikor magyar gazdaság komoly visszaesést szenvedett el. Szintén intő jel, hogy a fogyasztói bizalom 2012-es szintre esett vissza – ez volt az az év amikor utoljára csökkent a idehaza a GDP. Júniusi ipari adatok pedig arra utalnak, hogy megindult a megrendelések zsugorodása, ha tartós lesz, az szintén lassítja a növekedést.

és az emelkedő kamatkörnyezet, a rezsiárak emelkedése és úgy tűnik az üzemanyagár-stop is egyre kevésbé fenntartható – sorolta a belgazdasági problémákat Virovácz Péter. A romló külső környezet tovább növeli a bizonytalanságot, ám mivel csökken a lakosság elkölthető jövedelme és a cégek forrásai, az év második felében már zsugorodni fog a magyar gazdaság. Az erőteljes első félév miatt azonban az éves növekedés még olyan szép lesz, hogy azokat plakátra lehet majd nyomtatni, az elemző szerint ez 4-5 százalék között marad. A magas növekedési adat elfedi a valós folyamatokat, problémákat, az éves GDP adatok majd csak 2023-ben fogják tükrözni a valóságot – tette hozzá az elemző.