Magyarország;hitelminősítő;Standard & Poor's;

2022-08-12 23:48:00

Leminősítésre utaló negatívra módosította Magyarország hitelkilátásait a Standard & Poor's

A hitelminősítő változatlanul hagyta a magyar államadósság esetében alkalmazott BBB osztályzatát, ám a következő időszakban már megtörténhet a leminősítés.

Változatlanul hagyta a magyar államadósság esetében alkalmazott BBB osztályzatát a Standard & Poor's, az ehhez fűzött kilátást viszont az eddigi stabilról negatívra rontotta - derül ki a hitelminősítő péntek este közölt felülvizsgálatából, amelyről a hvg.hu ismertetett.

A döntés arra utal, hogy a következő időszakban a hitelminősítő már leminősítheti Magyarországot. A Standard & Poor's szerint ugyanis a külső kockázatok, például az uniós források elbukásának lehetősége, valamint a gázellátásban elképzelhető fennakadások az ország növekedési kilátásait és a pandémia utáni fiskális konszolidációt is ronthatják. Az ár-bér spirállal fenyegető béremelkedés és infláció, a forint változékony árfolyama, illetve az állam finanszírozásának növekvő költségei is nehezítik a helyzetet, csökkenhet a kormány gazdaságpolitikai mozgástere. 

Mivel az uniós források a GDP négy százalékát tehetik ki, azok elvesztése nagyjából ennyivel veti vissza a gazdasági növekedést, ha pedig elapad az orosz gázszállítás, akkor a hitelminősítő a gazdaság visszaesését sem tartja kizártnak.

A fiskális stabilitást ugyan bizonyos egyszeri intézkedések képesek voltak erősíteni, az ágazati különadók hosszútávon árthatnak a gazdasági teljesítménynek, tekintve, hogy Magyarország igencsak kitett a külföldi mozgótőke-beáramlásnak (tehát mondhatni hazánk kvázi félgyarmati sorban tengődik, nagy mértékben a multinacionális nagytőke „kegyétől” függünk - a szerk.).

A hitelminősítő idénre 5,1, jövőre 2,3 százalékos növekedésre számít, azonban lényegében lenullázta a beruházások elmúlt években rendre két számjegyű növekedését. Az unió által elvárt 3 százalékos deficit elérését 2024-re saccolták, a tavaly még a GDP csaknem 80 százalékát kitevő államadósságráta ekkorra 68,2 százalékra eshet vissza az előrejelzés szerint.

Amennyiben a jövőben esetleg pozitív fejlemények lesznek, úgy a Standard & Poor's ismét stabilra változtatja a kilátást. A Pénzügyminisztérium a jelentést pozitívan értékelte, a cím alapján pusztán azt a következtetést vonták le, hogy a Standard & Poor's továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

A másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings július végén továbbra is stabil kilátásúnak ítélte meg a befektetési besorolást. A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's szeptember 23-ára ígéri Magyarország felülvizsgálatát.