Lengyelország;Németország;folyó;tömeges halpusztulás;

2022-08-13 12:31:00

Tömegesen pusztulnak a halak az Odera folyóban, hatalmas természeti katasztrófára figyelmeztetnek

Valószínű, hogy hatalmas mennyiségű vegyi hulladékot engedtek a folyóba. A lengyel miniszterelnök a történtek miatt menesztette a vízügyi hatóság vezetőjét és a környezetvédelmi főfelügyelőt is.

Tömegesen pusztulnak a halak az Odera folyóban, a német és a lengyel hatóságok próbálják kideríteni a jelenség okát – közölte a környezeti katasztrófára figyelmeztető Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

A politikus az RND német lapcsoportnak nyilatkozva küszöbön álló természeti katasztrófára figyelmeztetett. Minden fél minden erejével azon dolgozik, hogy kiderítse a tömeges pusztulás okait, és minimalizálja a lehetséges további károkat – jelentette ki.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint évekbe telhet, mire a folyó visszatér a normális állapotába. – A szennyezettség mértéke nagyon nagy. Olyan nagy, hogy évekbe telhet, mire az Odera visszatér egy viszonylag normális állapotába.

– jelentette ki a lengyel kormányfő hozzátéve, hogy a felelősöket elszámoltatják.

Morawiecki pénteken menesztette a lengyel vízügyi hatóság vezetőjét, Przemysław Dacát, és Michał Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt azzal az indoklással, hogy intézményeiknek korábban kellett volna cselekedniük.

A frissen leváltott Daca még pénteken arról számolt be, hogy a lengyel hatóságok

A németországi Brandenburg tartomány környezetvédelmi minisztériumának csütörtöki közlése szerint szintetikus vegyi anyagokra bukkantak a folyóvízből vett minták e heti elemzése során. Hozzátették azonban, továbbra sem tudni, hogy az anyag miként került a vízbe. Az RBB helyi műsorszolgáltató szerint az állami laboratóriumban végzett elemzések során nagy mennyiségű higanyt találtak a vízmintákban.

Jacek Ozdoba lengyel környezetvédelmi miniszterhelyettes elmondása szerint a Sziléziai vajdaságból származó vízmintákban a normál szint feletti mértékben mutatták ki higany jelenlétét, mégis, a Nyugat-pomerániai, a Lubusi és az Alsó-sziléziai vajdaságból származó mintákban nem találták meg a mérgező fém nyomait.

Lengyelországban a területvédelmi erők 150 tagját is bevetették a természeti károk felszámolására.

Az MTI beszámolója szerint Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes szombaton közölte, a rendőrség jutalmat ajánl fel annak, aki a folyó szennyezéséért felelősök nyomára vezető információval látja el a hatóságokat.

Az ügyet a lengyel ügyészség is vizsgálja.