Oroszország;USA;diplomáciai kapcsolatok;amerikai kongresszus;terrorizmus;

2022-08-13 13:37:00

Diplomáciai szakítással fenyeget az orosz külügy, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot

Erről Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Akár meg is szakadhatnak az orosz–amerikai diplomáciai kapcsolatok abban az esetben, ha az amerikai kormányzat a terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot – jelentette ki Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Az orosz politikus szerint ha jóváhagyják a vonatkozó amerikai kezdeményezést, azzal az Egyesült Államok

A TASZSZ emlékeztet arra, hogy az amerikai szenátus július végén kétpárti határozatot fogadott el, amelyben felszólítják a külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsák terrorizmust támogató országgá Oroszországot azok alapján, amit Csecsenföldön, Grúziában, Szíriában és Ukrajnában művelt. Ezután nem sokkal a kongresszus egyes demokrata és republikánus tagjai közölték, szándékukban áll egy hasonló dokumentumot beterjeszteniük a képviselőház elé is.

A terrorizmust támogató országok esetében további jelentős korlátozó intézkedések alkalmazhatóak. Az amerikai kormányzat 1979 óta Szíriát, Iránt, Észak-Koreát és Szíriát tette fel a terrorizmust támogató országok listájára.

Csütörtökön a lett parlament terrorizmust támogató országnak minősítette Oroszországot, és népirtásnak azt, amit Oroszország művel Ukrajnában.