fizetésképtelenség;támogatás;Pintér Sándor;Országos Roma Önkormányzat;Agócs János;

2022-08-15 06:20:00

Máig nem kapta meg a harmadik negyedévre járó állami támogatást Országos Roma Önkormányzat, fizetésképtelenné válhat a szervezet

A Belügyminisztérium még nem végzett az eddigi pénzfelhasználás ellenőrzésével.

Nem úgy alakult a roma holokauszt áldozataira emlékező rendezvény augusztus 2-án, ahogyan azt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) eredetileg eltervezte. Beszédek elhangoztak ugyan – az eseményen Paul Fox brit nagykövet és Margaret MacCallum, az Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett –, de a korábbi meghívóban szereplő, több zenekart felvonultató nagyszabású emlékműsor elmaradt.

Ahogyan arról beszámoltunk, a rendezvény anyagi okok miatt hiúsult meg. Agócs János, az ORÖ elnöke közlése szerint a Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, pedig ennek elvileg július 15-ig meg kellett volna történnie. Ebből az összegből szántak 3,6 millió forintot az emlékműsor költségeinek fedezésére. Az ORÖ további 1 millió forintot pályázati úton is elnyert a rendezvényre, amit szintén a Belügyminisztériumnak kellett volna utalni. Az 1 millió forint sem érkezett meg.

Mivel a pénznek azóta sincs se híre, se hamva, Agócs János panaszlevelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, bízva abban, hogy „a támogatás folyósításának ilyen hosszú elmaradása csak a Belügyminisztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig”. Agócs ugyanakkor megjegyezte, hogy a többi nemzetiség országos önkormányzata már megkapta az esedékes összeget.

 – írta az ORÖ elnöke Pintér Sándornak.

Lapunk kérdéseket küldött a belügyi tárcának. A minisztérium válasza szerint az emlékműsorra elnyert 1 millió forintos pályázati támogatást már átutalták, igaz, a „késedelmesen beérkezett dokumentációra tekintettel” csak augusztus 2-án, tehát a rendezvény napján. Agócs Jánostól próbáltuk megtudni, mi lesz a pályázati pénz sorsa, ha egyszer elmaradt az emlékműsor, de idáig nem jutottunk el. Az ORÖ elnöke kifejezetten meglepődött az információ hallatán: neki nincs tudomása arról, hogy az 1 millió forint valóban megjött volna a Belügyminisztériumtól.

A 160 milliós tételről szólva a tárca előrebocsátotta, hogy a működési támogatás negyedéves részletének folyósítására akkor kerülhet sor, amikor a „korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek”. Tekintettel arra, hogy az ORÖ a „beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség. A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van” – válaszolta a Belügyminisztérium a Népszavának.

Agócs János kérdésünkre elmondta, hogy a minisztérium június 21-én szólította fel hiánypótlásra az ORÖ-t, ennek a roma önkormányzat az előírt öt munkanapon belül, június 28-án eleget is tett. Aztán hetekig nem történt semmi. Végül több mint egy hónap elteltével, augusztus 10-én a belügyi tárca újabb hiánypótlási felszólítást küldött. „Azt a néhány számlát, amit a minisztérium még hiányolt, aznap átküldtük” – számolt be Agócs János.

Az ORÖ elnöke reméli, hogy a Belügyminisztérium mihamarabb átutalja a pénzt, különben bajba kerülnek. A 160 millió forint egy része az ORÖ intézményeinek működését biztosítja – hívta fel a figyelmet Agócs János. Augusztus 20-ig be kell fizetniük a közüzemi számlákat és az alkalmazottak utáni járulékokat. Ha nem teszik, akkor köztartozást halmoznak fel, ebben az esetben pedig nem juthatnak hozzá az állami támogatáshoz. Agócs arra figyelmeztetett: amennyiben a Belügyminisztérium záros határidőn belül nem folyósítja a pénzt, az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelenné válik.