Debrecen;BMW;akkumulátorgyár;

Újabb kínai akkumulátorgyár épülhet Debrecenben

2025-től az Eve Energy akkumulátorcella-gyártó lehet a BMW Debrecenben készülő elektromos autóinak fő beszállítója.

Néhány nappal világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL magyarországi beruházásának bejelentése után kiderült, hogy 2025-től a szintén kínai Eve Energy akkumulátorcella-gyártó lehet a BMW Debrecenben készülő elektromos autóinak fő beszállítója - értesült a Reuters.

A hírügynökség úgy tudja, a szerződéseket már alá is írták, azonban egyelőre egyik fél sem erősítette ezt meg hivatalosan. A cikk emlékeztet, hogy a CATL szintén 2025-től kezdi meg a hengeres akkumulátorok szállítását a BMW-nek. Az autómárka szeptember elejére ígért akkumulátorral kapcsolatos bejelentéseket.

A CATL múlt héten jelentette be, hogy szintén Debrecenben építi fel Európa legnagyobb, évi száz gigawattórás akkumulátorgyárát az európai autógyártók ellátására. Legnagyobb ügyfele azonban a Mercedes-Benz lesz. 

Az Eve akkumulátorai hasonló méretűek lesznek, mint a Tesla új, 46 milliméter átmérőjű és 80 milliméter hosszúságú hengeres akkumulátorai, amelynek gyártását idén kezdte meg az Elon Musk érdekeltségébe tartozó cég. A jelenleg prizmás akkumulátorokat használó BMW váltása a nagyobb formátumú hengeres akkumulátorok előretörésére is utal. Támogatói azzal érvelnek, hogy a cellák költséghatékonyabbak lettek az energiasűrűség javulása miatt.