Sziget Fesztivál;Kádár Tamás;

2022-08-19 10:52:00

Jövőre csak a Sziget biztos

A soproni VOLT „nagy-”, a BalatonSound pedig „kismértékű” veszteséget hozott a szervezőknek, így egyelőre csak a – két év kihagyás után idén nyereséggel újrainduló – Hajógyári-szigeti fesztivál 2023-as megrendezése borítékolható.

Nyereséggel zárhat az idei Sziget Fesztivál – közölte megkeresésünkre Kádár Tamás főszervező, a Sziget Zrt. cégvezetője. Magyarország idén augusztusban ismét, 28. alkalommal megtartott, legnagyobb idegenforgalmi eseménye pontos eredményét egyelőre nem kívánta megbecsülni. Ugyanakkor elárulta, hogy a szintén a cég által szervezett, soproni VOLT eredménye „nagy-”, a zamárdi BalatonSoundé pedig „kismértékben” elmaradt a várakozásaiktól, ennek megfelelő mértékű veszteséget hozva. Ezt a Sziget Fesztivál remélt nyeresége ellensúlyozhatja, így az évet cégszinten is nyereséggel zárhatják. Ami mindazonáltal várhatóan meg sem közelíti az elmúlt két év kényszerszünete alatt felhalmozódott 2,2 milliárdos veszteséget – tette hozzá.

Amerikai többségi tulajdonosuk, a – túlélésüket tőkeemeléssel is segítő – Providence Equity Partners véleményét annyiban érzékeltette, hogy már most hozzáláthattak a 2023-as, 29. (egyszersmind 30 éves) Sziget megszervezéséhez: tegnap és ma ugyanis „super early bird” áron már a jövő évi bérletek is elérhetők. A VOLT és a BalatonSound jövőjéről viszont szavai szerint a szezon értékelését követően döntenek.

Az idei fesztivál költségvetését tízmilliárd körüli összegre tette. Bár ez nagyjából megfelel az utolsó, 2019-es Sziget adatának, a mostani fesztivál  hat naposra – egy nappal – rövidült, ami a fajlagos költségek körülbelül 15 százalékos ugrására utal.

Kádár Tamás lapunknak is megerősítette az idei, 450 ezer fizető látogatóról szóló korábbi közlését. Bár ez látszólag visszaesés – hisz a csúcsot 2018-ban érték el 565 ezerrel –, az ebből egy napra eső, 75 ezres szám részint nagyjából megfelel a 2019-es adatnak, másrészt lényegében a befogadható vásárlók számának felső határa. (A nyitónapon ki is kellett tenni a megtelt táblát.) Egy másik megközelítés szerint a Szigeten idén mintegy 200 ezer ember fordult meg legalább egyszer.

Kádár Tamás egyetértett azzal, hogy az idei időjárás kegyes volt hozzájuk. Az érem másik oldala a hónapok óta tartó szárazság okozta por, amivel szemben néha kétségkívül alulmaradtak. Ígérete szerint ez ellen jövőre újult erővel veszik fel a küzdelmet.

Bár a látogatók állampolgárságáról még nem készült kimutatás, a magyarok idei arányát 40 és 50 százalék közötti értékre becsülte. A jellemzően külföldiek vásárolta bérletekből legalábbis várakozáson felül fogyott, míg a magyarok általában napijeggyel érkeznek.

Az – egyeseket idén is megriasztó – árak tekintetében Kádár Tamás annyit jegyzett meg, hogy az infláció valószínűleg a jövő évi tarifákban is megjelenik. Szerinte a Szigeten elsősorban az – ott szabadáras – élelmiszerek árai szálltak el, amely hatás tompítására pénztárcakímélőbb étel kötelező előírásán törik a fejüket. (Megjegyzendő: a helyi Aldi – a szabott, ilyképp csillagászati árú termékeken kívül – a megszokott, alacsony árain dolgozott.)

Az eseményen tapasztalt különböző, komolyabb fizikai sérüléssel járó incidensek kapcsán a főszervező úgy vélte: ezek, bármennyire is ügyelnek a biztonságra, hozzá tartoznak egy napi 80 ezer főt mozgató rendezvényhez, amelyek a technika fejlődése nyomán gyors nyilvánosságot is kapnak. A La Burrasca nevű francia együttes artistájának balesete kapcsán annyit tudni, hogy a magyar orvosok még több műtétet terveznek a művész lábának megmentése érdekében.

Jövő évi terveik kapcsán a főszervező megemlítette, hogy – a már idén is tapasztaltaknak megfelelően – igyekeznek dél felé terjeszkedni. Míg ugyanakkor az Óbudai-sziget északi részét egy idéntől érvényes, 5+5 éves megállapodás keretében a fővárosi önkormányzattól bérlik, addig a délit az eddigi tulajdonos, vagyis a magyar állam – pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – épp átadni készül a Demeter Szilárd irányította Magyar Kultúráért Alapítványnak. A Sziget ennek figyelembe vételével megkezdte a tárgyalásokat az együttműködési lehetőségekről az érintett felekkel.

Az immár az esemény jelképévé vált, a bejutást lehetővé tévő K-híd siralmas kinézete kapcsán Kádár Tamás annyit jegyzett meg, hogy a felújítást a tulajdonostól, vagyis a Fővárosi Önkormányzattól várják. Mindazonáltal ismeretei szerint az üzemeltető végzett felújításokat, illetve egy friss felmérés a szerkezetet változatlanul biztonságosnak nyilvánítja. Mindezek fényében furcsállotta, hogy az üzemeltetők idén nem engedélyezték a látogatók megszokott üdvözlőmolinóinak kihelyezését.

A főszervező az idei fellépők kapcsán annyit jegyzett meg, hogy a Nagyszínpadon kívül is számos világsztár lépett fel, ami segített térben és időben is eloszlatni a terheléseket. Így hasonló tervvel készülnek jövőre is. A két év kihagyás utáni újraindulással bebizonyították, a Sziget változatlanul méltó Európa egyik legnagyobb fesztiváljának címére – fogalmazott Kádár Tamás.