oktatás;Orbán-kormány;Magyarország;Podcast;

2022-08-19 18:00:00

Az Orbán-korszak igazi csődje: a közoktatás leépülése

Itt a Hol élünk? podcastsorozat hetedik adása.

„Sokan akkor döntik el, hogy családostul elhagyják Magyarországot, amikor a gyermekeik iskoláskorba lépnek és a szülők látják, hogy milyen magyar közoktatásba kellene a gyereküket bekényszeríteni -hangzott el a Népszava Hol Élünk közéleti podcastja eheti, oktatásról szóló adásában.

Varga Dóra és Juhász Dániel újságíró, Hompola Krisztina kulturális rovatvezető és Batka Zoltán a közelgő tanévkezdés apropóján az oktatás kaotikus jelenjéről beszélgettek, arról hogy a Fidesz oktatási reform felkiáltással csak annyit tett, hogy saját, vezérelvű képére formálta az oktatást is. Ám a súlyosan alulfinanszírozott, centralizált, bürokratikus állami vízfej alá kényszerített iskolákban az alulfizetett, létszámhiányos tanári karok, szülők, próbálják saját erejükből fenntartani az iskolarendszert.

A jelen problémáinál is nagyobb baj, hogy az orbáni állam totálisan érdektelenül áll az oktatás kérdéséhez, nincsen semmiféle jövőképe arról, hogyan épülhet ki Magyarországon egy versenyképes, tudásalapú társadalom. Dacára, hogy tudható: amilyen az oktatás jelenje, olyan lesz az ország tíz év múlva, azaz korszerű oktatás nélkül garantált lesz Magyarország súlyos, gazdasági leszakadása, széles néptömegek elszegényedése.