repülőtér;Moszkva;radar;honvédségi repülő;

2022-08-23 11:11:00

Moszkvába repült a Magyar Honvédség kormánytagokat szállító repülőgépe, Nagy Márton utazott rajta

Eleinte sem a Magyar Honvédség, sem más kormányzati szerv nem adott tájékoztatást, később Gulyás Gergely a Kormányinfón elárulta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utazott a gépen.

Több repülőgép-követő oldal szerint is Moszkvába repült a Magyar Honvédség HUAF 653 jelzésű, Dassault Falcon 7X gépe vasárnap délután, ahonnan hétfő este tért vissza - írja a FlightRadar24-re és a Flightaware-re hivatkozva az Index.

A Flightaware szerint a gép vasárnap délelőtt 10:45 perckor szállt fel a kecskeméti légibázisról, majd 11 órakor leszállt a Liszt Ferenc repülőtéren. Az persze nem derült ki, hogy ki szállt fel rá, de nagyon sietős lehetett a dolog, mert 11:57-kor a repülő már tovább is indult és két órával később már Moszkvában landolt a Vnukovo reptéren, helyi idő szerint vasárnap délután 3 órakor.

A gép a Vlagyimir Putyin háborúja által sújtott Ukrajnát elkerülve, Szlovákián, Lengyelországon és Belaruszon keresztül érkezett az orosz fővárosba. Innen hétfő este, helyi idő szerint 19:02 perckor szállt fel ismét, majd a két órás utat követően magyar idő szerint 20:10-kor le is szállt a Liszt Ferenc repülőtéren. Innen bő fél óra után, 20:48-kor tovább is repült, és este kilenc után egy perccel már Kecskeméten landolt.

Sem a Magyar Honvédség, sem más kormányzati szerv nem adott tájékoztatást arról, hogy kit vagy kiket és miért vitt a repülőgép Moszkvába (azt viszont lehet tudni, hogy korábban már Orbán Viktor és Szijjártó Péter is utazott Dassault Falcon 7X géppel). Az Index felidézi, hogy hasonlóan meglepő út áprilisban volt, akkor egy orosz repülőgép landolt Magyarországon.

Frissítés: A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utazott a honvédségi repülőgépen. Állítása szerint energiabeszerzésről tárgyalt, az később derül ki, hogy milyen sikerrel.