Budapest;fenntartás;Pannon Park;Biodóm;

2022-08-26 08:15:00

Őrzés nélkül maradhat a Biodóm, a Pannon Parkra sincs pénze a fővárosnak

Ez utóbbi 2023-ban a mostaninál jóval nagyobb összeget, 1,5-2 milliárdot is elvihet.

– Valódi dilemma, hogy mi legyen a Biodómmal. Gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Utóbbi fenntartása tavaly 625 milliót vitt el a fővárosi költségvetésből, az idén ez már közelíti az egymilliárdot, jövőre pedig az energiaárak függvényében 1,5-2 milliárdba is kerülhet – mondta lapunknak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Mint fogalmazott, felmerül a kérdés, hogy a főváros akkor jár-e el felelősen, ha többet költ egy semmilyen jövőképpel nem rendelkező, eddig is állam által finanszírozott beruházásra, mint a most induló 130-160 ezer rászorulót elérő rezsitámogatási programra. Emlékeztetett: a főváros már tavasszal jelezte, hogy átadná a projektet a telekkel együtt az államnak azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára. A fővárosnak ugyanis könnyen belátható módon nincs pénze a befejezésre, amelynek költségét alaphangon 15-20 milliárdra becsülték.

Karácsony Gergely főpolgármester már korábban kijelentette, hogy bizonyosan félbemarad a Fővárosi Állatkertben álló Biodóm építése, ha a kormány nem vállalja az építkezés befejezését. A kormányzati elvonások miatt a főváros egyedül nem tudja, és nem is akarja megoldani a Biodóm helyzetét.

A főváros ajánlatára azonban se az előző, se az új Orbán-kormány nem válaszolt. A bizonytalanságot fokozza, hogy nem működik a Tarlós István főpolgármestersége idején megalakított Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa sem. Az erről szóló kormányhatározatot ugyan nem vonták vissza, de az új kormányban egyelőre nincs Budapestért felelős kormánytag, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter feladatköréből ugyanis kivették, Lázár János viszont nem kapta meg. Lázár egyébként levélben jelezte, hogy egyeztetne a budapesti állami vagy közös beruházásokról Karácsony Gergellyel. A főváros a főpolgármester-helyettesi posztot júniusban elfoglaló Bősz Anettre bízta a Biodóm ügyét. Bősz Anettet is próbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel.