Budapest;fenntartás;Pannon Park;Biodóm;

Őrzés nélkül maradhat a Biodóm, a Pannon Parkra sincs pénze a fővárosnak

Ez utóbbi 2023-ban a mostaninál jóval nagyobb összeget, 1,5-2 milliárdot is elvihet.

– Valódi dilemma, hogy mi legyen a Biodómmal. Gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Utóbbi fenntartása tavaly 625 milliót vitt el a fővárosi költségvetésből, az idén ez már közelíti az egymilliárdot, jövőre pedig az energiaárak függvényében 1,5-2 milliárdba is kerülhet – mondta lapunknak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Mint fogalmazott, felmerül a kérdés, hogy a főváros akkor jár-e el felelősen, ha többet költ egy semmilyen jövőképpel nem rendelkező, eddig is állam által finanszírozott beruházásra, mint a most induló 130-160 ezer rászorulót elérő rezsitámogatási programra. Emlékeztetett: a főváros már tavasszal jelezte, hogy átadná a projektet a telekkel együtt az államnak azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára. A fővárosnak ugyanis könnyen belátható módon nincs pénze a befejezésre, amelynek költségét alaphangon 15-20 milliárdra becsülték.

Kiss Ambrus arra a kérdésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy kormányválasz híján a főváros egyszerűen felhagy az építmény őrzésével és fűtésével, azt válaszolta, hogy jövő évben ez is megtörténhet, minden megoldást az asztalra kell tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester már korábban kijelentette, hogy bizonyosan félbemarad a Fővárosi Állatkertben álló Biodóm építése, ha a kormány nem vállalja az építkezés befejezését. A kormányzati elvonások miatt a főváros egyedül nem tudja, és nem is akarja megoldani a Biodóm helyzetét.

A főváros ajánlatára azonban se az előző, se az új Orbán-kormány nem válaszolt. A bizonytalanságot fokozza, hogy nem működik a Tarlós István főpolgármestersége idején megalakított Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa sem. Az erről szóló kormányhatározatot ugyan nem vonták vissza, de az új kormányban egyelőre nincs Budapestért felelős kormánytag, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter feladatköréből ugyanis kivették, Lázár János viszont nem kapta meg. Lázár egyébként levélben jelezte, hogy egyeztetne a budapesti állami vagy közös beruházásokról Karácsony Gergellyel. A főváros a főpolgármester-helyettesi posztot júniusban elfoglaló Bősz Anettre bízta a Biodóm ügyét. Bősz Anettet is próbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel. 

Nem tudni, kihúzza-e Budapest az év végéig

Továbbra is bizonytalan, hogy a főváros kihúzza-e az év végéig anélkül, hogy technikai csődbe kerülne. De az is elképzelhető, hogy az iparűzési adóbevételekből annyival több folyik be, hogy kiegyensúlyozható belőle az elszálló energiaárak ütötte költségvetési lyuk és az önkormányzat a folyószámlahiteleket is kiegyenlíti az év utolsó napjára – jelentette ki a csütörtöki szokásos háttérbeszélgetésén Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Az iparűzési adóból 14 százalékkal több bevételre számítanak a tervezettnél, ami 20 milliárdos többletet jelentene. Ha ez így is lesz, még akkor is kevés a drasztikusan emelkedő kiadások fedezetére. Csupán a hitelek kamatai 7,1 milliárdot visznek el, az eredetileg tervezett 4 milliárd helyett. A közvilágítás 5 milliárddal kerül többe, miközben szeptembertől – ha a költségvetés módosításáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés elfogadja – napi két órával csökkentik a díszkivilágítás idejét. Az intézmények rezsiköltsége 1 milliárddal emelkedik, a közösségi közlekedés működtetésére 21 milliárddal több kell az üzemanyag és a villamos energia árak emelkedése miatt. Utóbbira a főváros 14 milliárd forintos állami támogatást kért, de egyelőre választ sem kaptak az Orbán-kabinettől.

– Ha ez így marad, komoly likviditási gondok léphetnek fel a közlekedési cégnél. S ebben a helyzetben kevés vigasz, hogy a Volán és a MÁV is hasonló cipőben jár - tette hozzá a főpolgármester-helyettes. Továbbra is bizonytalan, hogy a főváros megkapja-e a kormányengedélyt a 32 milliárdos beruházási hitel felvételéhez, ha nem, akkor az az összeg is hiányozni fog a kasszából, amelyet a megkezdett beruházásokra költöttek az idén, megelőlegezve a kölcsönt. A költségvetési módosítóban ezenfelül szerepel a Budapest Filmnek nyújtott 200 milliós támogatás, valamint a kőszínházakon kívüli játszóhelyek megsegítését szolgáló színházi mentőöv-program 150 milliós kerete is.

A Karácsony Gergely főpolgármester által tegnap bejelentett rezsitámogatási programba 130-160 ezer háztartás kapcsolódhat be, ehhez mindössze az egy oldalas adatlapot kell kitölteni a kérvényezőnek. Az évi 24-48 ezer forintos támogatást a távhő, a gáz és a villanyszámlából írják le. A program az igénylők számától függően várhatóan 1,2 milliárdba kerül. 

Megvédik az erdőket

A városvezetés nem kíván lemondani a fővárosi 390-400 milliárd forintot érő vízi közmű vagyonról, főként úgy, hogy a kormány átláthatatlan ajánlata semmiféle garanciát nem nyújt az ellátásbiztonságra, így erre tesznek javaslatot a közgyűlésnek. A grémium tárgyalja a fővárosi védett területen lévő erdők kivágásának tilalmáról szóló rendelettervezetet is. Ha elfogadják, akkor ez a magántulajdonú erdőkben is tiltani fogja a tarvágást. Kiss Ambrus hangsúlyozta: ez nem politikai deklaráció, hanem védekezés azok ellen, akik jó üzletet szimatolva a tűzifában, nekiesnének a budapesti erdőknek.