kormány;főváros;közterület;OMSZ;tűzijáték;

Közterület-foglalás

A kormány bármit megtehet és a kabinet (vissza)él a lehetőséggel, átgázol bárkin és bármin, a látszatra sem ad. Hatványozottan igaz ez a fővárosra, ahol továbbra is az ellenzék van túlsúlyban, ami elfogadhatatlan a kormány számára.

Az augusztus 20-i tűzijátékért 2020 óta nem fizet közterület-foglalási díjat a kormány, ám idén az időjárás – a hatalom szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat, a valóságban az operatív törzs – miatt nem lehetett az eredeti időpontban megtartani az eseményt. A kormányrendelet augusztus 15-25. között ad lehetőséget az ingyenes közterület-használatra, ezért új szabályozásra volt szükség, nehogy véletlenül az augusztus 27-re tervezett tűzijáték után benyújthassa a közterületi számlát Budapest. A héten megszületett a kormányrendelet, ami rendezte ezt a kérdést is.

Persze minden nézőpont kérdése, lehet azt is mondani, milyen nagyvonalú a kormány, amiért csak augusztusban blokkolja saját célra a budapesti rakpartok tűzijátékban érintett szakaszait, adhatna magának egész évre, mindenhova érvényes ingyenes közterület-foglalási engedélyt is.

Az időjárással még kellene kezdeni valamit. Az OMSZ vezetőit leváltották, a helyükre ideiglenesen olyan személy került, aki nem ismeri ezt a területet, de csak ő nem tiltakozott a kirúgások ellen.

A műholdfelvételek alapján szombatra helyi záporok várhatók, ahol ezek kialakulnak, ott viharos szél is lehet. A mindent profin menedzselő kabinet a stratégiai nyugalmunk érdekében igazán betilthatná egy rendeletben a felhőket és az esőt a tűzijáték idejére, csak fél óráról lenne szó. Nem időjárást figyelő munkacsoportra van szüksége az országának, hanem cselekvő igaz magyar hazafiakra, felhőket és zivatart a tűzijátéktól távol tartó kommandóra, vihart  feltartóztató harci egységekre.

Csodálkozom, hogy ez még senkinek sem jutott az eszébe.