esélyegyenlőség;nők;diploma;

2022-08-26 11:39:00

Az új ellenség: a diplomás nő?

A harmadik évezred Európájában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) le merte írni, hogy ha túl sok a diplomás nő, az rosszul hat a népesedésre, mert a diplomás nők kisebb eséllyel kötnek házasságot és vállalnak gyereket. Ezek szerint a nőknek nem tanulniuk kellene, hanem szülni. Régi mantrája ez a Fidesznek, de így feketén-fehéren leírva mellbevágó. Még írásban is indulatos vagyok e primitív, nőellenes és lealacsonyító gondolatmenet láttán.

Az Állami Számvevőszék az iskolarendszert hibáztatja azért, mert több nő szerez diplomát, mint férfi. A készítők szerint a férfiak azért nem tudják kibontakoztatni a képességeiket, mert az oktatási intézményekben a „lányos tulajdonságok” a fontosabbak, a „fiúsnak” tartott készségek háttérbe szorulnak. A számvevőszéki elemzői úgy vélik, ha a fiús tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved, az gazdasági károkat okoz. És hogy az egész még szebb legyen, megállapítják, hogy a nők abban érdekeltek, hogy a férfiak sikeresek legyenek.

Még a futballt is sikerül a női edukáció elleni érvként felhozni, amikor elismerik, hogy a lányok szorgalmasabbak, de aztán rámutatnak, hogy „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni.” Tehát nem okos és művelt nők kellenek ennek az országnak, hanem koncentráló futballisták... Megáll az ész.

Én is tudom, hogy több nő van a magyar diplomások között, mint férfi. Az is igaz, hogy a nők később vállalnak gyereket. És igen: a családok tényleg kevesebb gyereket vállalnak, mint pár évtizeddel ezelőtt. Ezek tények. A probléma az ÁSZ következtetéseivel van. A nők és férfiak arányát a diplomások között nem úgy kell kiegyenlíteni, hogy kevesebb nő menjen egyetemre! A megoldás inkább a diplomás férfiak számának növelése. Ehhez viszont olyan oktatási rendszerre van szükség, ahol a jól megfizetett pedagógusoknak van idejük és lehetőségük differenciáltan, képességeik szerint foglalkozni a gyerekekkel. A jól megfizetett tanári pálya több férfit is vonzana. Ám ilyen felelős és korszerű oktatási szemléletet csak egy olyan kormány tud felkarolni, amely nem bolsevik módon dönti el, hogy mik a „fiús” és „lányos” tulajdonságok, hanem elfogadja, hogy minden gyerek egyedi kis csoda, és ekként is kell vele foglalkozni.

A gyermekvállalást sem a nők edukációjának visszaszorításával kell ösztönözni. Kiszámíthatóság, anyagi biztonság, erős szociális háló – ezek lehetnének a sikeres népesedéspolitika alappillérei. De éppen ezek hiányoznak. Ezért sem a nők a felelősek.

A nők és férfiak közötti egyenlőtlenség létezik – de nem úgy, ahogy az ÁSZ elemzése állítja. A nők például ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak, miközben rengeteg fizetetlen munkát végeznek. Ezért a nők megtanulták, hogy ha érvényesülni szeretnének, többet kell letenniük az asztalra. Ezt a helyzetet forgatják ki az ÁSZ elemzői.

Kapjanak tisztességes bért az egészségügyben, a pedagógiai pályán dolgozók, és akkor megjelennek ott a férfiak is! Számoljuk fel azt a torz világot, amelyben előítéletekkel tesznek különbséget a nők és férfiak teljesítménye között! Mindez csak politikai akarat kérdése. Ha van akarat, akkor nem lesz szükség olyan elemzésekre, amelyek a nők tanulási lehetőségeinek visszafogásával gondolnák elérni a férfi felsőbbrendűség érvényesülését.

A szerző országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.