MNB;kamat;infláció;drágulás;lakáshitel;thm;

2022-08-26 16:30:00

Durva drágulás: 10 millióval többet kell majd visszafizetni egy 20 milliós, 20 évre felvett lakáshitelért, mint fél éve

Februárban még 4,78 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (thm) lehetett hozzájutni, most viszont 8 százalék alatti thm-mel már nem lehet lakáskölcsönt kapni.

Csaknem 10 millió forinttal drágábban lehet most fölvenni egy 20 millió forintos lakáshitelt, mint februárban. Fél éve még 4,78 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (thm) lehetett hozzájutni egy ekkora összegű, 20 éves futamidejű jelzálogkölcsönhöz; a havi törlesztőrészlet 128 306, a teljes visszafizetendő összeg pedig 30,8 millió forint volt. Most viszont 8 százalék alatti thm-mel már nem lehet lakáshitelt kapni.

A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint egy most 20 évre felvett, 20 millió forintos lakáshitel - 8,15 százalékos thm-mel - havi törlesztője már 165 395, a teljes visszafizetendő összeg pedig 39,7 millió forint. Fél év alatt tehát a duplájára emelkedett a hitel költsége. A drágulás mögött a folyamatos jegybanki alap-kamatemelések állnak: január vége óta közel 8 százalékponttal, 2,9 százalékról 10,75 százalékra emelkedett az irányadó ráta.

Az átlagos hiteldíjmutató így februárban még 5,05, júniusban már 6,93 százalék volt, most pedig már nyolcassal kezdődnek a thm-ek. A magasabb törlesztőrészlet sokak számára egyben azt is jelenti, hogy nem tudnak hitelt fölvenni, vagy kisebbet, mint tervezték. A jegybanki adósságfél-szabályok miatt ugyanis a havi törlesztőrészlet nem lehet több a nettó a jövedelem felénél, magas kereset esetén a 60 százalékánál.

Júniusban a KSH szerint a teljes munkaidős alkalmazottak bruttó mediánbére 389 ezer forint volt, ami adókedvezmények nélkül nettó 259 ezer forint. A napi 8 órában dolgozó alkalmazottak fele tehát legfeljebb ennyit, vagy ennél is kevesebbet visz haza, vagyis ők legfeljebb havi 129 500  forintig adósodhatnak el. Ebbe fél éve épp  belefért volna a 20 millió forintos, 20 évre felvett kölcsön, most viszont már csak 15 millió forint igényelhető (és ezért majdnem 31 millió forintot kell majd visszafizetni).

Mindez jelentősen visszavetheti a hitelek iránti keresletet. Augusztus második felében egyébként egyáltalán nem emeltek kamataikon a bankok – erre fél éve nem volt példa. A jegybank sem nyúlt ezen a héten az irányadó rátához, ám jövő kedden ismét összeül a Monetáris Tanács, és – a száguldó infláció és a forint mélyrepülése miatt - vélhetően ismét emeli az alapkamatot. A money.hu szerint szeptembertől a banki lakáshitel kamatok tovább emelkedhetnek, sőt, ősszel a tempó fel is gyorsulhat. Az eddigi piaci piaci trendek szerint a bankok nagyjából 3 hónapos késéssel követik ugyanis az alapkamat-emelkedést. Márpedig a jegybank június-júliusban drágított a leginkább, 3 lépésben 400 bázisponttal megemelve az irányadó kamat szintjét.