Ingatlan;drágulás;albérlet;albérleti piac;

2022-08-29 17:34:00

Megint nagyot drágultak az albérletek, van olyan, amiért 295 ezret gombolnak le havonta

Sorozatban a harmadik hónap telt el úgy, hogy az egy évvel korábbihoz képest több mint húsz százalékos a drágulás.

Júliusban tempós maradt albérletdrágulás, de a korábbi hónapokhoz képest lassult az áremelkedés üteme - derül ki az ingatlan.com szerkesztőségünk részére is eljuttatott, a KSH-ingatlan.com lakbérindex új kiadványa kapcsán írt közleményéből.

Az idei július sorrendben a harmadik hónap volt, amikor több mint húsz százalékkal haladták meg az országos lakbérek az egy évvel korábbit. Országosan 23 százalékos, Budapesten 25 százalékos emelkedésről számoltak be. Havi szinten az országos bérleti díjak 2,3 százalékkal nőttek, Budapesten 3 százalékkal, ezek ugyanakkor elmaradnak a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint „a koronavírus-járvány negatív hatásait már 2021 februárjában maga mögött hagyta az albérletpiac, azóta lényegében folyamatos volt a drágulás. Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól”.

A szakportál elemzése összegyűjtötte, hogy augusztusban mennyiért kínálták a bérlőknek a kiadó lakóingatlanokat a tulajdonosok. Eszerint

A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár a legköltségesebb az albérletek szempontjából, itt átlagosan havi 160 ezer forintot kérnek. Győrben és Veszprémben havi 150 ezer forint körül mozognak a havi átlagos bérleti díjak, Debrecenben 136 ezer, Szegeden 130 ezer és Pécsen 120 ezer forintért lehet átlagosan lakást bérelni. Miskolcon átlagosan 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár, ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja azonban így is 21-29 százalékos emelkedést jelez éves szinten - áll a közleményben.