allergia;anafilaxiás sokk;adrenalin-injekció;EpiPen;

2022-08-30 10:17:00

Életmentő injekció helyett inkább tanácsot ad Pintér Sándor tárcája

A Belügyminisztériumot arról kérdeztük, hogy tervezik-e ellátni az állami iskolákat, óvodákat az anafilaxiás sokk esetében életmentő adrenalininjekcióval

„Az igazoltan allergiás személyek támogatással juthatnak hozzá öninjekciózásra alkalmas adrenalin tartalmú gyógyszerhez, melyet magukkal tudnak vinni akár a köznevelési intézményekbe is” – ezt válaszolta lapunknak a Belügyminisztérium arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e ellátni az állami iskolákat, óvodákat az anafilaxiás sokk esetében életmentő adrenalininjekcióval, vagyis a jelek szerint továbbra sem készülnek erre.

Ehelyett csak tanácsokat ígérnek, hiszen közleményükben úgy fogalmaztak: útmutató készül az intézményben dolgozók számára a felmerülő veszélyhelyzetek felismerésére, kezelésére, és további egyeztetések folynak „a lehetséges további, szakmailag indokolt és a gyakorlatban megvalósítható megoldási lehetőségekről”.

Mint arról lapunkban többször írtunk, az anafilaxiás allergiások ügye akkor került a figyelem középpontjában, amikor januárban egy iskolában meghalt egy hétéves kisfiú. Mogyorótartalmú ételt fogyasztott, az allergiás gyermeknél nem volt életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor, a percek múlva kiérkező mentősök sem tudtak rajta segíteni. Májusban egy óvodás szerencsésebb volt, az óvónő időben felismerte az anafilaxiás sokk jeleit, és az intézményben volt adrenalinos injekció. A kutatások szerint a még nem diagnosztizált páciensek ötödénél az első anafilaxiás roham közoktatási intézményekben történik, még sincs arra utaló jel, hogy az állami fenntartású iskolákban rendeződik a helyzet.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület egy nemrégiben kiadott közleménye azt hangsúlyozza: hazánkban az ételallergia gyakorisága a 3-18 éves korosztályban 2,58 százalék, ami a 1,5 millió intézménybe járó gyermek esetében legalább 37000 óvodást, iskolást jelent, akiknek ráadásul 65-70 százaléka a magas rizikójú tartományba sorolható. Július 1-től támogatott lett ugyan az életmentő EpiPen-injekció azon gyermekek számára, akik már bizonyítottan anafilaxiás allergiával élnek, de az intézményi protokoll még várat magára. Az intézményi EpiPen arra az esetre volna szükséges, hangsúlyozza az egyesület, ha olyan gyermeknek van rohama, akinek nem volt korábban ismert az allergiája.

A Népszava júniusban megírta: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság benyújtotta azt a protokolljavaslatot, amelynek egyik fő eleme, hogy minden gyermekintézményt lássanak el adrenalin-autoinjektorral. Bíztak abban, hogy az új tanévre rendeződik a helyzet.

Janklovics Natasa, az egyesület elnök-szóvivője lapunk kérdésére elmondta: a gyártó intézményenként két darab adrenalin-autoinjektort javasol tartani, ebből van junior és felnőtt változat, de az egyesület már annak is örülne, ha legalább egy jutna mindenhová. Személyre szólóan július 1-től 70, vagy 100 százalékos támogatással írható fel a készítmény, ha nem névre szól a recept, akkor 16-20 forintért lehet megvásárolni az életmentő szert.