Magyar Honvédség;illetményemelés;Szalay-Bobrovniczky Kristóf;

2022-09-01 20:27:00

400 ezer forintra nő egy nyolc általánost végzett közkatona illetménye

A honvédelmi miniszter szerint a fegyveres testület tagjai a kiemelt mértékű jövedelemhez részben most szeptemberben, részben másfél év múlva juthatnak hozzá. 

Egy érettségivel nem rendelkező, tehát nyolc általánost végzett közkatona eddig 280 ezer forintot keresett, ez most 400 ezer forintra, míg egy érettségizett társának a juttatása 323 ezerről 415 ezer forintra nő – jelezte Facebook-oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, hogy mit jelent a szeptembertől átlagosan 26 százalékos – állománykategóriák szerint eltérő  mértékű – honvédségi illetményemelés.

A tárcavezető a további példák között említette, hogy az altiszti állományban egy őrmester kicsivel több, mint 421 ezer forintot vihetett eddig haza, ez most 533 ezer forint, míg a tiszteknél a kezdő hadnagyok fizetése 468 ezerről 585 ezer forintra nő.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a bejegyzéséhez csatolt videóban azt mondta, hogy a kormány korábban „egy kiemelt mértékű illetményemelésről” hozott határozatot, amelyet azonban két lépcsőben utalnak ki, részben mostantól, részben majd csak 2024 januárjától. 

Mindehhez a miniszter hozzáfűzte, az illetményemelés „nem csoda”, hiszen nemrég úgynevezett készenlétfokozást rendelt el, és  „megnövekedtek a terhek a változó biztonsági környezetben”, utalva ezzel a szomszédunkban, Ukrajnában zajló háborúra.