Németország;Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;Schmidt Mária;Mihail Gorbacsov;

Schmidt Mária: A németek vallása a gyávaság, a vezetőik pedig arcnélküli senkik

Csak úgy sistergett a klaviatúra a Terror Háza Múzeum főigazgatójának dörgedelmei közben.

Keményen kifakadt Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Mihail Gorbacsov temetésével kapcsolatban, na nem azon, hogy a Vlagyimir Putyin dominálta orosz állam még csak hivatalos állami temetést sem rendezett számára (sőt, az orosz elnök el sem ment a szertartásra), hanem azon, hogy Orbán Viktoron kívül egyetlen külföldi állami vezető sem jelent meg a helyszínen. 

Hosszú Facebook-bejegyzésében Schmidt Mária Moszkva esetében inkább amolyan mentegető jelleggel úgy fogalmazott: „Az orosz állam nem rendezett a számára hivatalos állami temetést, de katonai tiszteletadást kapott és nyitott koporsóját a szokásoknak megfelelően elhelyezték a Vörös tér közelében álló Szakszervezetek Házában.” Sőt, azzal az elmélettel is előállt, hogy „az oroszok minden bizonnyal azért nem rendeztek az elhunyt számára állami temetést, hogy ne hozzák a végtisztességre érkező külföldi vezetőket kellemetlen helyzetbe azzal, hogy orosz partnereikkel találkozniuk, érintkezniük kelljen.” (Azt nem említette, hogy Vlagyimir Putyinnak meglehetősen feszült volt a viszonya a volt szovjet elnökkel, a Szovjetunió összedőlését például korábban „az évszázad legnagyobb geopolitikai katasztrófájának” nevezte, Mihail Gorbacsov pedig kritikával illette kései utódját, amiért visszavetette a demokratikus reformokat és Oroszországban újra az elnyomás elemeit vezették be - a szerk.).

A Terror Háza Múzeum Főigazgatója felidézte: „Mihail Gorbacsov, míg élt, a Nyugat darlingja volt. Mert könnyű győzelemhez segítette őket a hidegháborúban. Mert egyoldalú gesztusok sorát tette, abban bízva, hogy az amerikaiak, és a »fejlett Nyugat« majd viszonozza őket. Egy vidéki naivához hasonlító jóindulatú reménykedéssel vonta ki megszálló csapatait térségünkből, egyezett bele a német egységbe, az így létrejövő régi-új Németország NATO-tagságába. A nyugati csúcspolitikusok egytől-egyig palira vették, és azzal fizették ki, hogy médiájukkal hízelegtettek neki és a semmit sem jelentő Nobel-békedíjjal (1990) dekorálták ki”.

Szerinte az, hogy Orbán Viktoron kívül más külföldi vezető nem jelent meg a temetésen, mindennél ékesebb bizonyítékot ad arra, hogy valójában mennyire semmibe vették Mihail Gorbacsovot. Ezt követően Schmidt Mária egy kis humort is próbált csempészni értekezésébe: Orbán Viktort „antikommunista szabadságharcosnak” nevezte, felidézve, hogy Nagy Imre 1989. június 16-i újratemetésén a későbbi teljhatalmú miniszterelnök felszólította a főigazgató állítása szerint akkor még „érintetlen tekintélyű” Szovjetuniót a megszálló hadseregének kivonására és a demokratikus választások engedélyezésére.

Orbán Viktort leszámítva azonban sem az amerikaiak, sem az európaiak nem tisztelték meg jelenlétükkel az elhunytat - közölte a főigazgató, hozzátéve, különösen szembeötlő, hogy egyetlen német politikus sem volt, aki kifejezésre juttatta volna köszönetét Gorbacsovnak. Az ezt követő érvelést érdemes változtatás nélkül idézni:

„Nyilván azért, mert olyan, hogy Németország már nincs, ezért vezetői sincsenek. Vannak ugyan olyanok, akiket államelnöknek, kancellárnak vagy külügyminiszternek hívnak, de ez ne tévesszen meg senkit. Már régóta mindenki tisztában van vele, hogy ők saját magukon kívül senkit nem képviselnek. A temetés napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság. Vezetőik gyávák, hálátlanok, kulturálatlanok, tiszteletlenek. Eloldották magukat az európai kultúrától, körvonaltalan, arcnélküli senkik. A németek egy része pedig nemcsak eltűri, de követi is őket.”

Zárszóként pedig Schmidt Mária leszögezte, ne tegyen a németeknek gesztusokat, szívességet senki, mert nem értékelik, és nem fogják viszonozni.

Egyébként megjegyzésként annyit talán érdemes felidézni, hogy Németország helyettes nagyköveti szinten képviseltette magát a gyászszertartáson, miután egyrészt Olaf Scholz kancellárt meg sem hívták, másrészt Angela Merkel korábbi kancellár térdsérülésre hivatkozva nem tudott jelen lenni, harmadrészt Géza Andreas von Geyr német nagykövet pedig éppen koronavírus-fertőzött volt a szertartás időpontjában. Az Egyesült Államok és Franciaország nagyköveti szinten tette tiszteletét.

Schmidt Mária fejtegetései annak tükrében különösen figyelemre méltóak, hogy 2017-ben megkapta a Német-Magyar Barátság díjat, amelyet azoknak ítélnek meg, akik sokat tettek a két ország közötti kapcsolatok erősítéséért, nem mellesleg pedig 1990-1991-ben ösztöndíjjal tanulhatott is Németországban, mégpedig a Technische Universität Berlin antiszemitizmus-kutatási intézetében.