Európai Bizottság;Kúria;kinevezés;jogállamiság;Varga Zs. András;

Felfigyelt az EU Varga Zs. András praktikáira, törvénytelen kúriai kinevezések nehezítik az Orbán-kormány dolgát Brüsszelben

Aggasztónak tartja az Európai Bizottság, hogy egyes közelmúltban történt kúriai kinevezések jogszerűtlenek voltak. 

Anitta Hipper, a testület szóvivője a Népszava kérdésére megerősítette: ismerik a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jelentését a pályázati eljárásokról, valamint az Országos Bírósági Tanács július 6-i határozatát, amely kimondja, hogy Varga Zs. András Kúria-elnök tavalyi kinevezési tevékenysége nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Az MHB által közzétett pályázati összefoglaló szerint Varga Zs. a kúriai bírák és bírósági vezetők kinevezésekor 11 pályázatból öt esetben nem az első helyen rangsorolt bíró kinevezését, illetve áthelyezését kezdeményezte, és az előírásokkal szemben egyszer sem kérte ehhez a Országos Bírói Tanács egyetértését. Egy esetben a negyedik helyre rangsorolt pályázót nyilvánította nyertesnek, amire a törvény egyáltalán nem ad lehetőséget. Korábban a Kúria elnök megválasztása is visszhangot keltett, mivel korábban soha nem szolgált bíróként és megválasztásához több törvény módosítására volt szükség.

Anitta Hipper leszögezte: a biztosi testület többször is szóvá tette a bírói kinevezésekkel, különösen a Kúria elnökének kinevezésével kapcsolatos kifogásait az éves jogállamisági országjelentésekben. – Az idei beszámolóban konkrét ajánlást fogalmaztunk meg Magyarország számára, többek között arról, hogy az európai normák figyelembevételével meg kell erősíteni az igazságügyi szervek ellenőrzését a Kúria elnöke felett – közölte. Az EB kérte a magyarországi hatóságoktól, hogy úgy módosítsák a Kúriára vonatkozó szabályokat, hogy lehetetlenné váljanak a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések, és megerősödjön az ellenőrzés a legfelsőbb bírói szerv felett.

A bizottsági szóvivő leszögezte, hogy a nemzeti bíróságoknak meg kell felelniük a függetlenség, a pártatlanság követelményeinek. “Figyelemmel kísérjük a helyzetet és a következő jogállamisági jelentés keretében értékelni fogjuk az ajánlások végrehajtását” – nyilatkozta.

A magyar kormány jelenleg intenzív tárgyalásokon igyekszik leszerelni az Európai Bizottság aggályait a jogállamiság megsértésével, az igazságszolgáltatás független működésével kapcsolatban, hogy az országtól emiatt ne vonjanak el uniós forrásokat. Varga Zs. András nyilvánosságra került praktikái vélhetően nem segítik Orbán-kormány dolgát Brüsszelben.