politika;Fidesz;Orbán Viktor;Kötcse;

2022-09-12 06:30:00

„Választópolgárként azt várnám el Magyarország miniszterelnökétől, hogy odaálljon a népe elé, és mondja el, mire számíthatunk”

A magyar miniszterelnök a minél kevesebb vitában, a tekintélyelvű államban és kormányzásban hisz, amellyel szemben nem tűr ellentmondást se kívülről, se belülről.

Választópolgárként azt várnám el Magyarország miniszterelnökétől, hogy odaálljon a népe elé, értelmezze a helyzetet, mondja el, mire számíthatunk, ki és mit csináljon, hogy túlélje az elkövetkező fél vagy egy évet – nyilatkozta lapunknak Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital társalapítója. Mégiscsak egy háborús, inflációs és energiaválság közepén vagyunk – hangsúlyozta –, fontos lenne, ha Orbán Viktor megpróbálná felkészítené az országot az előttünk álló időszakra.

Ehhez képest a kötcsei találkozón a miniszterelnök zárt körben, a sajátjai előtt beszélt. A találkozó másnapján, vasárnap délután, amikor Somogyi Zoltán kérdeztük, még nem lehetett tudni, mi hangzott el. Orbán közösségi oldalára fotókon kívül csak egy videó került ki Nagy találkozások – Kötcse 2022 címmel: a vidám zenével kísért felvételen a kormányfő a híveivel fényképezkedett.

Somogyi Zoltán számára az imázsépítő videón látható tartalom nem fedi a nagy találkozások fogalmát.

„Orbán összejött azokkal, akikkel amúgy is rendszeresen szokott, nem tudom, ebben mi a nagy találkozás. Ilyen szempontból elég szegényesek lehetnek a személyes kapcsolatai. Nagy találkozásnak azt nevezném, ha olyanokkal találkozott volna, akikkel nem szokott mindennap” – jegyezte meg.

 – mondta Somogyi Zoltán. Orbán – folytatta – nem a nyilvánosságban gondolkodik, nem abban hisz, hogy olyan országot kellene építeni, ahol a szabad viták központi szervezőereje lenne a politika. Orbán a minél kevesebb vitában, a tekintélyelvű államban és kormányzásban hisz, amellyel szemben nem tűr ellentmondást se kívülről, se belülről.

Közben Bayer Zsolt kormánypárti újságíró – aki részt vett a kötcsei találkozón – videóbloggal jelentkezett a Mediaworks Hírcentrumán. Az Oroszország elleni szankciókat kárhoztatta, Ukrajnát pedig „lator államnak” nevezte, és azon értetlenkedett, hogy miért kellene nekünk Európában megfagyni ezért az országért. Somogyi Zoltán szerint ezt a logikát követve Bayer Zsolt 1956-ban, ha akkor csehszlovák politikus lett volna, nyilván Magyarországot minősítette volna latornak.

Bayer arról is beszélt, hogy a V4 országoknak Ausztriával és Olaszországgal összefogva kellene valamiféle különutas politikát folytatnia. Kérdésünkre, elképzelhető-e, hogy Bayer a kormányfő kötcsei beszéde szócsöveként szerepelt, Somogyi közölte:

 – tette hozzá.

Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől írásban megkérdeztük, hogy Bayer Zsolt állításai mennyiben tükrözik az Orbán Viktor által Kötcsén elmondottakat, illetve az állítások mennyiben találkoznak a kormányfő egyetértésével, de erre eddig nem kaptunk választ.

Lapunk azt is szerette volna megtudni, hogy közzéteszik-e a miniszterelnök beszédét. Havasi Bertalan reagálása szerint – mivel a kötcsei rendezvény hagyományosan zárt körű, nem sajtónyilvános – a miniszterelnök előadásának fő pontjairól Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója tájékoztatta az újságírókat.

A kötcsei találkozó helyszínén Orbán Balázs szombaton azt mondta, hogy a miniszterelnök előadását az orosz-ukrán háború és annak Európára gyakorolt hatása fogja meghatározni. Orbán Balázs is a szankciókat bírálta, közölve, hogy