közoktatás;Iványi Gábor;keresztényüldözés;

Megint vegzálja Iványi Gáborékat a NER, ezúttal 80 millió forintot vontak el tőlük

Azt is megkapta a belügytől, szedjen tandíjat a szegény gyerekek családjaitól, ha nem tudja kigazdálkodni a működtetési költségeket. 

Maruzsa Zoltán 80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette egyháztól. Az intézkedés háromezer, hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti - derül ki a Jelen hetilap cikkéből.

Mint írják, a jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltánnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis immáron gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak, kérve, hogy „köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig” a Belügyminisztérium biztosítsa. A köznevelési államtitkár erre érdekes választ adott. Július 22-én keltezett levelében felhívja a a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) figyelmét arra, hogy a köztartozás megfizetése alóli mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása. Az eseti mentesítés Maruzsa Zoltán olvasatában nem jelenti azt, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit. 

Az államtitkár felhívta Iványi Gábor figyelmét arra, hogy a köznevelés rendszerének működéséhez szükséges fedezetet az állami költségvetés és a fenntartó biztosítja, és ha nem elég az állami támogatás, akkor szedjen tandíjat, vagy biztosítsa másképp az intézmény zavartalan működését.

A lelkészből ez érthető módon megütközést váltott ki. „A mi iskoláinkban keveredik az oktatás a szociális szolgáltatásokkal. Az iskola centruma a felzárkóztatásnak, a tanulóink szülei bejárnak hozzánk mosni, mert gyakran nincs mosógépük vagy kikapcsolják az áramot náluk, élelmiszercsomagot, temetési segélyt, tűzifát kapnak, mikor mire van szükség. Hogy szedjek ezektől a családoktól tandíjat?”  - tette fel a kérdést Iványi Gábor. Intézményeikben egyébként jelenleg háromezer hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap szociális támogatást.

Azonban a belügyminisztérium egy másik államtitkára, Fülöp Attila - miután konzultált a kérdésben Pintér Sándor belügyminiszterrel - jóváhagyta a MET kérelmét. 

Csakhogy Iványi Gáboréktól újabb 80 millió forintot vontak el, s az ügy jelenleg ott tart, hogy ez olyan szinten veszélyezteti az intézmények működését, hogy a dolgozók aktuális fizetésének utalása is ellehetetlenült, vagyis a MET iskoláiban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.