Nagyon jó okunk van arra, hogy minél természetesebb formájukban, vagy csak nagyon kicsit előkészítve/feldolgozva fogyasszuk az élelmiszereket, mert így csökkenthetjük a bélrák, a szívbetegségek és a korai halál kockázatát - számol a Guardian a British Medical Journal-ban (Brit Orvosi Újság) a napokban megjelent két tanulmány alapján. A megállapítást már eddig is jelezték kutatási eredmények, de azok korlátozott számú eseteket vettek figyelembe, így vegyes eredményeket hoztak. (Bár épp a Guardian számolt be 2019-ben egy hét évig tartott, 44 ezer emberre kiterjedő, az ultraelőkészített ételek fogyasztásának hatásait közreadó francia vizsgálatról. Eszerint 2009 és 2016 között 602 haláleset történt körükben, 219-en rákban 24-en szív- és érrendszeri betegségekben haltak meg.)
Ha kell, sósak, ha kell, édesek, ha kell, zsírosak
Az ultrafeldolgozott ételeket kifejezetten ízletesre készítik, ami azt jelenti, ha kell, sósak, ha kell, édesek, ha kell, zsírokban gazdagok, és a végeredmény a tápanyagokat tekintve gyakran kiegyenesúlyozatlan. Az ipari módon való elkészítés is károsíthatja az egészséget: a magashőmérsékletű sütésnél rákkeltő anyagok keletkezhetnek, és bizonyos adalékanyagok megzavarhatják a bélbaktériumokat gyulladást okozva a szervezetben. Legyünk óvatosak. Ha az összetevők listája hosszú, ismétlődnek a felismerhetetlen vagy teljesen ismeretlen anyagok: az ultrafeldolgozott élelmiszerre utalhat. Mint ahogy a hosszú szavatossági idő is. Általánosságban elmondható, minél messzebb van valamilyen élelmiszer attól, ahogyan a természetben előfordul, annál kevesebb tápanyagot tartalmaz. Csak néhány példa, mit változtassunk. Édesített joghurtok helyett sima, vagy görög. Kolbász helyett friss vöröshús. Chips helyett frissen, levegőn pattogatott kukorica. Müzliszelet helyett magkeverék.
Az ultrafeldolgozott ételek közé olyan élelmiszerek tartoznak, mint a chipsek, a szénsavas cukros üdítők, édes pékáruk, és azok a készételek, amiket már csak meg kell melegíteni a sütőben vagy a mikróban.
Az egyik tanulmány szerint ezek nagymennyiségű fogyasztása a nőknél és a férfiaknál is növeli a vastagbélrák kockázatát, a másik szerint a szív- érrendszeri betegségek és a korai halál lehet az eredmény. Az első kutatás metaadatakon alapul, vagyis három nagy amerikai felmérés eredményein, amelyet 46 341 férfin és 159 907 nőn végeztek: négyévenként részletesen kikérdezték őket étkezési szokásaikról. Az ételeket három feldolgozottsági szint szerint rangsorolták, és három évtizeden át kapott adatokból számolták ki a vastagbélrák megbetegedésekre vonatkozó arányokat az életmód és más egészségügyi faktorok figyelembevételével. Az derült ki, hogy azok a férfiak, akik a leginkább feldolgozott ételekből fogyasztottak sokat, 29 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek bélrákosok, mint azok, akik a legkevésbé elkészítettekből. A jelentős kapcsolat azután is fennállt, hogy további finomításokat is figyelembe vettek a testtömegindexre és az étrend minőségére vonatkozóan. A főbűnösök a vörös-, a szárnyas- és a tengeri hús eredetű készételek és a cukros üdítők voltak. A nőknél összességében nem volt kimutatható összefüggés az ultrafeldolgozott ételek és a vastagbélrák között, de az azonnal fogyasztható vegyes készételek náluk is kockázatot jelentenek.
A másik tanulmány esetében 14 éven át 22 895 olasz felnőttet kísértek figyelemmel az előbbiekhez hasonló kritériumok szerint. Az eredmény szerint azok, akik a legkevésbé egészséges ételeket fogyasztják,19 százalékkal magasabb korai halálozást mutattak bármilyen okból, és 32-vel magasabbat szívbetegségek következtében. Hasonló arányok jöttek ki a legalacsonyabb és legmagasabb kategóriába tartozó feldolgozott élelmiszerek fogyasztását összehasonlító vizsgálatokból is: 19 százalékkal magasabb halálozás történik bármilyen okból, és 27 százalék szív- és érrendszeri bajok következtében.
Mind a két tanulmány megfigyeléseken alapul, tehát nem az okokat kutatja, és így lehetséges, hogy más közrejátszó faktorok is ott lehetnek a kockázatok között, de megalapozottan mutatnak rá az egészséges diéta az ultraelőkészített ételek kerülésének szükségességére.