választás;miniszterelnök;lemondás;Svédország;vereség;Magdalena Andersson;

Lemond a svéd miniszterelnök

A baloldali Magdalena Andersson levonta a következtetést a múlt vasárnapi parlamenti választás előzetes eredményéből.

Bejelentette lemondását szerda esti sajtótájékoztatóján Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután a jobboldali pártszövetség szerezte meg a többséget a múlt vasárnapi parlamenti választáson.

A jobbközép Mérsékelt Párt, a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) és a Liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat. Hivatalos végeredmény a hét végére várható.

Mindenesetre a svéd kormányfő szerint a választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonják a megfelelő következtetéseket. Mivel azt tartja a legfontosabbnak, hogy az új kormány mielőbb felálljon, ezért már holnap kérni fogja a házelnököt, hogy mentse fel tisztségéből. Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

A kormányfői tisztségre Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője a jobboldal jelöltje, aki kijelentette, hogy már most megkezdi a munkát az új kormány megalakításáért. Szerinte a leendő kabinet képes lesz megoldani a dolgokat, valamint egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz.

Lapunk is beszámolt arról a drámai fordulatról, amely a vasárnapi választás óta történt, amikor az exit poll még a baloldal szűk győzelmét vetítette előre, majd a voksok összeszámolása után kiderült: az a jobboldal tört előre, amelynek vezető ereje a második helyen végzett SD lett.