letartóztatás;Gyömrő;Gyenes Levente;

2022-09-16 12:37:00

Letartóztatták Gyömrő polgármesterét

Bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt zajlik nyomozás az ügyben.

Harminc napra nem jogerősen letartóztatta a Szombathelyi Járásbíróság Gyenes Leventét, Gyömrő ellenzéki polgármesterét, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói jártak nála és öt társával együtt őrizetbe is vette a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága - írta a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánypárti lap.

Az ügyben keresték a nyomozást felügyelő Vas Megyei Főügyészséget, ők annyit közöltek, hogy valóban letartóztatott a bíróság hat személyt és bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást.

A Gyömrői Polgármesteri Hivatal nem adott tájékoztatást az ügyben. Az önkormányzat a Facebookon ugyanakkor közölte:

Hozzátették, Gyenes Levente az ellene felhozott vádakat tagadja, ártatlannak vallotta magát. 

A gyömrői polgármester mindazonáltal eddig sem éppen a jámbor mivoltáról volt nevezetes: 2014-ben a Blikkben olyan fotók jelentek meg róla, amelyen gyanús, fehér port szív fel egy meztelen nő testéről. Egy másik képen szintén valamiféle rejtélyes anyag felszívására használta az orrát. A polgármester akkori magyarázata szerint - idézi fel a Telex - ellopták az irodájából a laptopját, amin ugyan valóban lehettek képek meztelen nőkről, de azok miatt nem tartozik elszámolással. Állítása szerint kábítószerrel nem élt, így ha látható volt az említett fehér por a fotókon, az bizonyosan manipulált. Az ezt követő bizalmatlansági szavazáson a testület mellette voksolt. 

Gyenes Leventét még ugyanezen év októberében első fokon 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék egy 32 vádlott ellen indított perben, amelynek a gyömrői polgármester hetedrendű vádlottja volt. Eszerint Gyenes 2007-ben bűnszervezet által kibocsátott fiktív számlák felhasználásával nyújtott be adóbevallást több hónapon keresztül, amellyel mintegy 6,3 millió forint értékben csökkentette törvénytelenül az áfát. Fodor Endre tanácsvezető bíró ugyanakkor közölte, hogy a vádlott megtérítette az okozott kárt. Mivel a bíróság nem tiltotta el Gyenes Leventét a közügyek gyakorlásától, újra indulhatott a polgármesteri székért.