háború;Putyin;referendum;

2022-09-22 06:00:00

Bakik

A fiktív referendumok semmit sem változtatnak, Ukrajna fel fogja szabadítani ezeket a területeket "bármit is mondjon Oroszország", így reagált Dmitro Kuleba arra, hogy szeptember 23. és 27. között "népszavazást" tartanak a megszállt ukrán megyékben az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Minden bizonnyal igaza van az ukrán külügyminiszternek, Oroszország nem fogja tudni megtartani hosszú, de talán már középtávon sem ezeket a területeket - sem a referendumokkal, sem a részleges, sem teljes mozgósítással.

Putyin háborúja kitörése pillanatától hihetetlen bakik sorozata, az orosz elnök pedig nem tanul hibáiból, továbbra is a maga által kreált álomvilágban él. Nem kell stratégának lenni hozzá, hogy tudja - egy háború sikeréhez elengedhetetlen a hátország támogatása, az utánpótlás és a haderő harci morálja. Márpedig e három dologban szenved legnagyobb hiányt Putyin. Szerződéses orosz katonák sora tagadta meg, hogy Ukrajnában harcoljon, adta meg magát vagy hagyott hátra csapot-papot az első hevesebb ukrán tűzre. Putyin pánszláv eredetmeséje az egy népről visszaütött, a katonák jórészének megfekszi a gyomrát a testvérháború, ezért konganak az ürességtől a toborzó központok, noha igen szép javadalmazással és utólagos kiváltságokkal kecsegtetik a jelentkezőket. Mitől lenne jobb a kötelezően frontra küldött sorkatonák harci morálja, amikor a volt Szovjetunió örökségeként talán épp saját rokonaik, barátaik, de mindenképpen oroszul beszélő emberek otthonait kell majd rommá lőniük?

A referendumokkal honvédő háborúvá „nemesítik” majd át az annektált területeken folyó „különleges hadműveletet”, de mire lesz elég ez, ha a „honvédőknek” korog a gyomruk az éhségtől? Már a különleges hadművelet korlátozott számú hadereje is alapvető szükségletekben szenvedett hiányt – nemcsak a golyóálló mellényeket és sisakokat kellett nélkülözniük, hanem sokszor a cipőt, alsónadrágot és az élelmet is. Putyin utolsó szalmaszála a honvédő háború. Csakhogy ez nem Sztálingrád, és nem a 20. század. A honvédők most az ukránok, akiknek sem morális, sem utánpótlás gondjaik nincsenek.