ENSZ közgyűlés;

2022-09-23 17:20:00

Vucic „beszólt” az ENSZ Közgyűlésnek

„Mi a különbség Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint Szerbia durván megsértett szuverenitása és területi integritása között?” erre a kérdésre keres egyértelmű választ Szerbia - mondta Aleksandar Vucic az ENSZ Közgyűlés csütörtöki általános vitáján elhangzott beszédében. A szerb elnök közvetlenül Volodimir Zelenszkij videokapcsolatos bejelentkezése után kapott szót, ennek tudatában készítették el beszédét. Előzőleg maga mondta el, hogy az időzítésnek köszönhetően valószínűleg többen odafigyelnek majd a mondanivalójára. A Pannon RTV tudósítása szerint az elnök és stábja „minden egyes szóra ügyeltek a beszéd megírásánál, konkrétan kilencszer változtattak a szövegen”.

Vucic öt pont köré építette mondandóját, amely bár az ukrajnai háború és annak kapcsán kialakult globális problémákról szólt, központi üzenete mégis az a „szerb sérelem” volt, hogy a nemzetközi közösség Koszovó elismerésével Szerbia területi integritását és szuverenitását sértette meg.

Az Oroszországgal és Vlagyimir Putyinnal jó viszonyt ápoló Vucic hangsúlyozta a „nemzetközileg elismert országok” területi integritása és szuverenitása megőrzésének fontosságát, valamint a béke és biztonság visszaállításának szükségességét, ugyanakkor többek között azt mondta: sajnos itt senki sem hallgat senkire, nem törekszik a valódi megegyezésre és problémamegoldásra, hanem szinte mindenki csak a saját érdekeit tartja szem előtt, gyakran lábbal tiporja a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának az elveit. A Tanjug szerb nemzeti hírügynökség által részletesen ismertetett beszédében Vucic nem bírálta az Ukrajnát ért orosz agressziót, bár nem mondta ki, szavai azt sugallták, mindkét háborús felet, azaz az ukránt is felelősnek tartja a háború elhúzódásáért.

Vucic, aki Belgrádban még egyértelműen kimondta, hogy Szerbia az ő vezetése alatt semmilyen körülmények között nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, New Yorkban már csak arról beszélt, hogy hazája jó szándékkal keresi a kompromisszumos megoldást az EU közvetítésével zajló Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Függetlenül attól, hogy Szerbia továbbra is a saját bőrén tapasztalja a nemzetközi jog alapvető rendelkezéseinek durva megsértését, nem adja fel az ENSZ alapelveit, a stabilitás tényezője volt és lesz az egész régióban – szögezte le a szerb államfő.

Vucic ezúttal egy általános szerb életérzést fogalmazott meg. Ezt igazolja az is, hogy ezúttal az ellenzék sem bírálta feltűnést keltő beszédét. Zdravko Ponos, a Srbija centar – SRCE ellenzéki mozgalom vezetője, aki a legutóbbi elnökválasztáson Vucic kihívója volt „rendbenvalónak” nevezte az elnök szavait, úgy vélekedett, hogy Vucicnak sikerült jó párhuzamot vonnia Ukrajna és Szerbia között az ENSZ tagállamainak területi sérthetetlenségét hangoztatva.