Orbán Viktor;Felcsút;Olasz Szuperkupa;

2022-09-27 06:00:00

Futballőrület

Az egyik leggyakrabban hallható sportági közhely, hogy a „futballban bármi előfordulhat”, a kiszámíthatatlanság a sportág népszerűségének egyik oka. Ha a „futball” helyére magyar kormányzást írunk, akkor is igaz a mondás, azzal a különbséggel, hogy az viszont rendkívül aggasztó, ha az ember nem tudja, mire számíthat a hatalomtól.

Hiába hisszük azt, hogy minket már nem érhet meglepetés (sokk), a kormány tagjai mindig képesek valami váratlant húzni, ezúttal itáliai sajtóértesülés szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt vetette fel, hogy rendezzék Felcsúton a labdarúgó Olasz Szuperkupa-mérkőzést és 8 millió euró (3,3 milliárd forint) közpénzt kínált fel a meccsért. Tanárok, tűzoltók, mozdonyvezetők, nyugdíjasok minden bizonnyal boldogan finanszíroznak egy ilyen eseményt, nem is ágálnak tovább a kilátástalan anyagi helyzetük ellen, ha látják, milyen nemes célra költ pénzt a kormány.

Az olasz futball versenynaptárában még nincs pontos időpontja a bajnok (AC Milan) és kupagyőztes (Internazionale) párharcának, jövő januárra tervezik a találkozót. Az előző kiírásban a milánói Giuseppe Meazza (San Siro) Stadion volt a színhely, ahova 80 ezer néző fér be, mindkét milánói csapat itt játssza a hazai meccseit. Orbán Viktor állítólag a kertje sarkában található 3500 férőhelyes felcsúti arénát kínálja fel erre a mérkőzésre.

A magyar kormány nem tiltakozott a sajtóértesülés ellen, könnyen lehet, hogy Orbán Viktor ezzel a felajánlással is ki akarta fejezni elköteleződését a hétvégén megválasztott szélsőjobboldali olasz kormánnyal.

Normálisan működő országban buta tréfának vélnének egy ilyen értesülést, viccnek számítana a fölvetés, ami arra sem érdemes, hogy megcáfolják, annyira abszurd a gondolat. Az a dráma, hogy nálunk a felcsúti (vagy akár budapesti) Olasz Szuperkupa-mérkőzés ötlete maga lehet a sötét valóság.