Ukrajna;atomfegyver;Dmitrij Medvegyev;orosz megszállás;

2022-09-27 14:54:00

Dmitrij Medvegyev: A Nyugat lenyelné, ha Oroszország atomfegyvert vetne be Ukrajnában

Megérkezett a szokásos fenyegetés a Kremlből a nukleáris fegyverek alkalmazásáról. 

„Ismét szükséges emlékeztetnem mindenkit: előre meghatározott esetekben Oroszországnak joga van nukleáris fegyvereket használni” - írta kedd délelőtt Telegram-oldalán Dmitrij Medvegyev.

A volt orosz elnök, az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettese kifejtette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a velük szemben ellenséges szomszédaik ne jussanak atomfegyverekhez. Példaként a „náci” Ukrajnát említette, megjegyezve, „nincs értelme számítani a kijevi rezsim észérveire és politikai akaratára”. Jelezte, ha egy előre megállapított szintet túllép a fenyegetés mértéke, akkor Oroszország reagálni fog, anélkül, hogy erről bárkivel egyeztetnének.

„Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni legfélelmetesebb fegyverét az ukrán rezsim ellen, amely nagyszabású, államunk fennmaradását veszélyeztető agressziót követett el. Az a véleményem, hogy a NATO még egy ilyen forgatókönyv esetén sem avatkozna be közvetlenül a konfliktusba. Végül is Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb az észak-atlanti szövetség számára, mint a haldokló Ukrajna sorsa” - fogalmazott. Hozzátette, még úgy sem várható beavatkozás, hogy Ukrajna különféle modern fegyvereket kap, mivel ez üzlet a Nyugatnak. 

Medvegyev azzal zárta bejegyzését, hogy jó lenne, ha ezt Kijev is felismerné, azonban ez szerinte irreális.